Комплексният ни език е едно от многото неща, които ни отличават от животинското царство. Разбира се, други създания също могат да говорят помежду си, но никое от тях няма комплексна писмена реч с правила и синтаксис.

На първо четене това може да бъде наше предимство и пред роботите, но учени от университета „Браун“ създадоха машина, която може да прави нещо едновременно лингвистично, невероятно и красиво. След като обучиха робот да пише с японски символи, той започна да копира думи от други езици, на които иначе не е писал никога, като гръцки, английски и хинди, просто като гледа примери на техен ръкописен текст.   

Виж още: Куче робот влачи 3-тонен самолет и нас (все още) не ни е страх (ВИДЕО)

Ръкописното писане е една доста сложна и присъща почти ексклузивно само на хората дейност. Когато пишете дума, трябва да знаете кога да оставите химикалката, колко дълги да са линиите и в каква посока, както и да различавате между главни и малки букви. Така, за да накарате едно хлапе да пише, не можете просто да му дадете примерен текст, който то да копира, а трябва да го снабдите с инструкции за това, как се формира всяка буква.

За да обучат робота, учените правят точно това. След като овладява японските йероглифи, той вече може да учи други модели, като наблюдава пикселите в изображението и предвижда движението.

Засега роботът може да пише само на езици, които се изписват от ляво надясно, но не и обратното. Независимо от това случката е забележителна демонстрация и отваря нови възможности за комуникация между човек и машина. Може би един ден хуманоидните роботи ще могат да ни оставят написани на ръка бележки, вместо да бълват автоматични и безлични инструкции.  

Тагове: