Valve съобщи, че не планира версия за macOS на наскоро пуснатата игра Counter-Strike 2 - последващото заглавие, което заменя изключително популярната FPS игра Counter-Strike: Global Offensive.

Valve потвърди решението си и изложи причините за него в новопубликуван документ за често задаван въпрос за поддръжка на Steam:

"С напредването на технологиите взехме трудното решение да прекратим поддръжката на по-стар хардуер, включително DirectX 9 и 32-битови операционни системи. По същия начин вече няма да поддържаме macOS. Общо те представляват по-малко от един процент от активните играчи на CS:GO. Оттук нататък Counter-Strike 2 ще поддържа единствено 64-битови Windows и Linux."

Издаването на Counter-Strike 2 миналия месец наложи 26 GB актуализация за всички със CS:GO, включително и за потребителите на Mac, но след инсталирането ѝ тези с MacOS скоро откриха, че актуализацията прави оригиналната игра, както и актуализацията неиграеми поради липсата на поддръжка и липсата на опция за връщане назад.

Сега Valve казва, че играчите на Mac ще имат право на възстановяване на сумата за ъпгрейд на Prime Status, ако по-голямата част от времето, прекарано в CS:GO, е била на macOS и са играли CS:GO на Mac в периода между обявяването на лимитирания тест на Counter-Strike 2 (22 март 2023 г.) и пускането на Counter-Strike 2 (27 септември 2023 г.), независимо кога са закупили ъпгрейд на Prime Status. Valve ще предлага възстановяване на суми до 1 декември 2023 г.

Valve добави, че тези, които искат да продължат да играят CS:GO на macOS, ще могат да получат достъп до наследена версия или "замразена версия" на играта, която има всички функции на CS:GO, с изключение на официалния мачмейкинг. Поддръжката на тази версия на CS:GO ще приключи на 1 януари 2024 г. След тази дата играта все още ще бъде налична, но определени функционалности, които зависят от съвместимостта с координатора на играта (например достъп до инвентар), може да се влошат и/или да не работят според Valve.

Въпреки предложението на Valve за възстановяване на средствата на потребителите на Mac новината, че версия за MacOS на Counter-Strike 2 не се разработва активно, ще бъде горчив удар за много играчи. Въпреки че CS:GO стартира още през 2012 г., тя все още е една от най-популярните FPS игри днес, в която всеки месец влизат десетки милиони играчи. Така че, дори ако по-малко от 1% от потребителите са на Mac, това все още може да означава стотици хиляди играчи.

Снимка: Unsplash

Виж още: Настъпва нова епоха: Counter-Strike 2 вече е в Steam и замени CS:GO