Incineration Productions ни гостуват в рубриката “Game интервю“, в която ви срещаме с интересни личности от света на gaming-а и създаването на игри. Срещнахме се с Гергана Грънчарова, съосновател и изпълнителен директор на гейминг студиото, която ни разказа за новата им игра A Very Bad Christmas Eve, плановете им за развитие и българската game dev индустрия.

 

Разкажи ни за Incineration Productions?

Incineration Productions е едно от най-бързо развиващите се и прогресивни гейм студиа, създавани в България. Дейността ни е фокусирана предимно върху разработката на собствени видеоигри, включително и такива за виртуална реалност. Все по-често обаче като допълнение на това извършваме и аутсорс услуги на иновативни чуждестранни софтуерни проекти в сферата на виртуалната реалност.

Създадохме компанията към края на 2018 година. Първият проект, по който започнахме да работим, е story-driven dark fantasy action-adventure играта ни Third Omen. Тъй като се стремим да изкараме български ААА проект, очакваме Третото знамение да бъде пуснато в продажба към края на 2022 година. За сметка на това през 2020 година изненадахме всички наши последователи с публикуването на две игри за виртуална реалност.

 

В какъв тип игри се фокусирате?

Когато започнахме разработката на Third Omen, никога не сме подозирали, че междувременно ще публикуваме и игри за виртуална реалност. Всичко се случи между другото. Към момента екипът ни се разширява, за да успеем да обхванем нуждите на проектите, които разработваме. Интересното е, че Third Omen, SpellPunk VR и A Very Bad Christmas Eve са напълно различни игри както като визуален стил, така и като жанр и използвани гейм механики. Това от своя страна обогатява портфолиото на компанията ни и ни учи на изключително много техники и похвати в създаването на завладяващи видеоигри.

 

Играта ви SpellPunk VR бе голям хит, какво да очакваме след нея?

SpellPunk VR все още е в Early Access периода си, но играта набира все по-голяма световна популярност. Дебютът на играта беше отразен ексклузивно в най-голямата международна медия за виртуална реалност UploadVR, a скоро след това десетки медии по целия свят разказаха на феновете си за играта, сред тях бяха значими медии като The Gamer, Gamasutra, 4 Players, 80 Level и други. От известно време SpellPunk VR може да бъде видяна в Youtube и Twitch, играна и споделяна от youtuber-и със стотици хиляди последователи. Както и може да бъде открита и играна в стотици VR клубове по целия свят. Поради тази причина от пускането на играта насам ние не сме спирали с нейната разработка. На този етап системно добавяме различни update-и и feature-и към нея. Очакваме до няколко месеца да излезем от Early Access периода й.

На 18 декември изкарахме и играта си за виртуална реалност A Very Bad Christmas Eve. Макар и сезонен проект, той буквално отвя всичко, което бяхме постигнали на световния пазар със SpellPunk VR. Предстоят ни няколко малки ъпдейта и, надявам се, заслужена почивка.

2020 беше една от най-трудните и най-успешните ни години към този момент. В началото на 2021 година ще зарадваме нашите последователи с огромни положителни новини покрай нашето студио. Трудно ми е да ги пазя в тайна. :)

 

Какво представлява A Very Bad Christmas Eve?

A Very Bad Christmas Eve е single-player екшън-пъзел игра за виртуална реалност. Действието в играта се развива на Бъдни вечер. Дядо Коледа точно е потеглил с шейната си, за да раздаде желаните подаръци на всички послушни деца по света. Елфите отдавна вече спят. Освен един. Главният герой в A Very Bad Christmas Eve е последният елф, останал в работилницата на Дядо Коледа. Елфът се наслаждава на заслужена почивка, отпуснат удобно в креслото пред камината, отпивайки от своето топло какао. Светлината е приглушена. В далечината проблясват коледните лампички, прилежно окачени по елхата са и гирляндите. Тишината е нарушена единствено от пукащите дърва в камината и свиренето на приятна коледна музика, идваща от едно старо радио. До един момент. Изведнъж започват да пищят различни аларми в работилницата. Машините, отговарящи за гладкото протичане на мисията на Дядо Коледа, започват да се чупят една по една. Времето изтича. Главният герой е единственият, който може да спаси Коледа. Но дали Дядо Коледа би могъл да разчита на него в действителност?

За да спаси Коледа, главният герой трябва да поправи навреме четирите критични машини в работилницата. Всяка машина има свой собствен работещ таймер, така че колкото по-бързо героят остави чашата с топло какао на масата и нарами кутията с инструментите си, толкова по-добре. Най-спешният таймер е показан на специален часовник на ръката му, а магическата стрелка, излизаща от него, ще помогне на играча да се ориентира за правилната посока.

Критичните машини са:

Система за позициониране на северни елени

Система за дифузия на коминен лубрикант

Система за спешна доставка на подаръци

Нестабилен казан за материализиране на опаковъчна хартия

Тръбовиден диспенсър за подаръци

Пневматизатор за опаковъчна хартия

Система за разширяване на времето

 

Твоето наблюдение върху game dev индустрията в България?

Моето лично мнение е, че game development индустрията в България се развива с всяка следваща година, но темпът й на развитие не е особено впечатляващ. Като изключим клоновете на големи, вече установени международни гейминг компании, в България независимите родни студиа се броят на пръсти. На този етап липсват адекватни възможности за осъществяване на инвестиционни сделки в индустрията, както и липсва утвърдена национална политика за подкрепа на смислените компании в сектора. Позитивното е, че в последните две години наблюдаваме реализиране на exit сделки, но бих оставила отворена темата дали тези сделки всъщност са добри в дългосрочен план за индустрията в България, или са добри единствено за собствениците им. Разбира се, родната гейм индустрия има и много позитиви, но нека да не се лъжем - трябва да извървим дълъг път, за да достигнем до нивото на държави като Полша, Германия, дори Румъния.

Снимки: Incineration Productions

Още от Play