SOFIA GAME JAM WEEK 2020 е събитие, което практически поставя столицата ни на световната геймиг карта. В случая говорим за 48-часов хекатон, професионална конференция, образователни лекции и кариерен панаир за запознаване с българските студиа.

Освен любители в SOFIA GAME JAM WEEK 2020 с лекции ще се включат топ разработчици от България и Европа, ще бъде представена изложба с консепт арт и музикална вечер с музиката от култови видеоигри.

Събитието ще се състои в последната седмица на януари, между 24 януари и 2 февруари, а то е част от огромна мрежа от ивенти, които се случват едновременно на над 600 места в цял свят.

Sofia Game Jam Week 2020 ще покаже на младите хора у нас, че могат да се реализират успешно в сферата на създаването на видеоигри, специални ефекти и всичко, свързано с тях, в собствената си страна.

Пет пространства ще бъдат щабквартирите на Sofia Game Jam Week 2020 - Френският институт, Полският институт, залата за събития “В парка” (НДК), София Тех Парк и бар “Кино Култура”.

Образователни лекции в рамките на Sofia Game Jam Week 2020

Организирани от партньорите на събитието - ARC Academy, те ще покажат на младите любители на видео игри, че освен тяхно хоби, игрите могат да се превърнат и в успешна кариера. Представители на големите гейминг компании в България (Creative Assembly, Gameloft, Snapshot Games и Ubisoft) ще разкажат най-интересното от сферата на съвременната гейминг индустрия и ще дадат важни съвети за вход в професиите game developer, game dev tester, гейм дизайнер и 3D артист. Лекциите ще се проведат на 25 и 26 януари в зала за събития “В парка” (малкото НДК).

Професионална конференция

Тя ще се състои от 27 до 29 януари във Френския културен институт и традиционно ще срещне български и международни професионалисти в областта на видео игрите. Темите тази година ще бъдат гейм и левъл дизайн, арт, анимация и музика в игри, създаване на специални ефекти, гейм музика, както и успешните истории на разработчици в различните сфери на гейминга. Специални гости на тазгодишната конференция ще са Майкъл Боуди, Алексей Ситянов – един от създателите на STALKER - Shadow of Chernobyl, Пьотр Мушиал, който е композитор на саундтраците на The Witcher 3: Blood and Wine, This War of Mine и Frostpunk.

Кариерен панаир

Част от тазгодишното издание на Sofia Game Jam Week e и кариерно изложение в Полския институт от 28 до 30 януари. Посетителите му ще имат възможност да се срещнат и запознаят директно с най-големите български гейм студия и да научат за възможностите за работа и стаж в тях (Black Sea Games, TELUS International, Chibi Phoenix, Ubisoft Sofia, Incineration Productions, Snapshot Games

Creative Assembly Sofia, Chaos Group, Rebellious Software).

48-часов хекатон

За седма поредна година в основата на Sofia Game Jam Week е Sofia Game Jam, 48-часов хекатон. За тези, които не познават състезанието, неговата цел е в рамките на 48 часа както специалисти в областта, така и гейм любители да разработят авторска видео игра. Събитието ще се проведе от 31 януари до 2 февруари в София (София Тех Парк). Sofia Game Jam е само една от общо над 600 локации в света, които ще проведат хекатона на глобално ниво. В България хекатон бъде организиран в още два града – Пловдив (Технически университет София – филиал Пловдив) и Габрово (Дом на хумора и сатирата).

Пълната програма на събитието можете да откриете тук.