Увлечението по видеоигрите влияе на склонността за употреба на наркотични вещества и алкохол, на самооценката на индивида и на неговите взаимоотношения с околните. До този извод стигнаха американски учени след проучване по темата.

В продължение на една година изследователите са наблюдавали група от 813 студенти, обръщайки внимание на това, как те използват интернет и от какви игри се интересуват.

В целевата група са включени 500 момичета и 313 момчета, чиято средна възраст е била 20 години. Най-напред учените са успели да докажат, че увлечението на младите хора към игри зависи от пола им. Младежите например играят три пъти повече от девойките и осем пъти повече предпочитат игри с насилие.

Освен това проучването показва, че степента на пристрастяване към алкохола и наркотиците, както и взаимоотношенията с околните, непряко зависят от степента на увлечение към видеоигрите. Освен това онези младежи, които предпочитат игри с насилие, имат повече на брой сексуални партньори, но качеството на връзките им е много по-лошо.

Тагове: