Valve премахна над 150 игри от Steam в опит да се пребори с нагли производители. Платформата, която е прочута с липсата на контрол върху предлаганото съдържание, от известно време е рай за находчиви разработчици, които създават игри, използвайки вече съществуващи дизайни, но с минимално или никакво оригинално съдържание.

Това им позволява буквално да бълват игри на много ниски цени и да печелят доста, като ги предлагат през Steam Direct. Общо 173 игри са премахнати от Valve, като повечето от тях са “създадени” от разработчик на име Silicon Echo Studios, който работи още под името Zonitron Productions. Само за два месеца студиото е пуснало 86 игри, повечето от които са еднакви и се различават само по име. Всички те са издадени през Steam Direct, което позволява да се избегне плащането на таксата от 100 долара и печалбата да е абсолютна.

Valve нарича подобни заглавия фалшиви и твърди, че действията на разработчиците се отразяват отрицателно на функционалността на дигиталната платформа.

Steam Direct замени през юни Steam Greenlight и единственият резултат от това е още по-голям наплив на нискокачествени игри.

Тагове: