Влиянието на видеоигрите върху здравето се обсъжда от зората на индустрията за интерактивни развлечения още през 70-те години и въпреки че има много проучвания, които подчертават положителното въздействие на игрите върху хората, тези, които се фокусират върху негативните, обикновено предизвикват по-голям шум в масовите медии.

Най-новият пример за това идва от британския вестник The Telegraph, който публикува статия, озаглавена „Духовен опиум: може ли зависимостта от игрите да съсипе едно поколение?“. Статията е подкрепена от скорошно изявление, направено от китайските държавни медии, което сравнява видеоигрите с „електронни наркотици“.

The Telegraph твърди, че децата свикват с използването на екрани чрез смартфони, таблети и iPad в класната стая и че това може да бъде „потенциално вредно за мозъка на тийнейджърите“. Игрите са избрани като особено пристрастяваща форма на екранното време и в статията се казва, че е „време всички ние да се събудим за опасността от опиума за игри, преди пристрастяването на тийнейджъра към екрана да се превърне в друга глобална пандемия“.

The Telegraph разговаря и с авторката Аби Силвър, която наскоро публикува художествено произведение на име The Midas Game, в което двама адвокати защитават геймър и знаменитост в YouTube, обвинен в убийство на „виден психиатър с твърда позиция против игрите“.

Говорейки в статията, Силвър твърди, че синът ѝ е „обсебен от пристрастяващата игра, освобождаваща допамин, в лицето на Fortnite", добавяйки:

"Бях шокирана и възмутена, че има нещо нерегламентирано и свободно достъпно за нашите деца, което се счита за много опасно, но никой не прави нищо по въпроса. Сякаш някой влизаше в спалнята на сина ми през нощта и му инжектираше пристрастяваща дрога“.

Предвидимо The Telegraph беше подложен на критика за статията, която може да се похвали с потенциално подвеждащи цифри, свързани с броя на хората, страдащи от „игрово разстройство“ - което сега е признато от Световната здравна организация като легитимен въпрос, от който според Telegraph са засегнати 86 милиона души.

Данните, получени от The Guardian, показват, че само 56 души са се лекували за пристрастяване към игрите между януари и май в Обединеното кралство тази година от около 40 милиона души геймъри.

Снимка: Polina Tankilevitch / Pexels

Виж още: Сензацията Genshin Impact гони половин милиард долара приходи за 2 месеца

 

Още от Play