Sony не планира да продължи своята портативна серия конзоли, призна компанията. Така легендарната и изпреварила времето си PS Vita ще остане в историята и по още една причина - като последната портативна система на компанията.

Категоричното изказване дойде от старши вицепрезидента на Sony Interactive Entertainment Хироюки Ода пред японското гейм списание Famitsu. Той потвърди още, че 2019-а ще бъде последната година, когато компанията ще произвежда и продава PS Vita.

"Към момента нямаме никакви планове за нова портативна конзола. В Япония ще я произвеждаме до 2019 г. След това спираме да я правим и разпространяваме."

Така PS Vita ще започне и ще завърши живота си в Япония, където дебютира през декември 2011 г. Наследникът на PlayStation Portable беше първата портативна система, която позволи безупречно качество на портовете, сравнимо с това на версиите за домашни конзоли. Uncharted: Golden Abyss показа, че портативният гейминг може да се мери с най-доброто, налично за дадена система. С неизбежната поява на PS5 възходът на мобилните псевдоигри и появата на прехваления Nintendo Switch, Sony очевидно вече не вижда нужда да се завърне на портативния пазар.

Но човек може да мечтае, нали?

Тагове: