Американският производител на самолети Boeing обедини усилията си със South African Airways за производството на авиационно биогориво от тютюн. Проектът е част от програма за ограничаване на изхвърлянето на емисии от въглероден окис и поддържането на екологично чиста енергетика.

 

Горивото за реактивните двигатели ще се произвежда от компанията SkyNRG от хибриден сорт тютюн, носещ името Solaris. “В Южна Африка вече стартира пробно отглеждане на тютюна, който не съдържа никотин, така че преминаването към бигориво, произведено от него, се очаква да се случи в близките няколко години“ - казват от компанията. „Отглеждането на хибридния тютюн е възложено на тютюневите производители в Южна Африка с цел получаване на екологично чисто гориво, вместо поощрение на тютюнопушенето“, казва Ян Круйшанк, специалист по въпросите на околната среда от Южноафриканските авиолинии.

Биогоривото има голям потенциал там, където се отглежда традиционно тютюн, а това е в Африка, Южна и Централна Европа, Азия, Океания и Латинска Америка“, добавя прессекретарят на компанията Boeing Джесика Ковал. Първите доставки на биогориво от южноафриканския тютюн се очакват през октомври следващата година.