LED осветлението натрупва все по-сериозна популярност дори и в България, макар цената на една крушка да е доста по-висока в сравнение с компактните флуоресцентни и, най-вече, на тези с нажежаема жичка. Друг проблем на диодното осветление е, че макар енергийната му ефективност да е отлична, обикновено крайното количество светлина е сравнително ниско и често не е достатъчно за достатъчно добро осветление на жилищно помещение. 

Въпреки това IKEA вярва, че бъдещето принадлежи на LED крушките. Именно затова една от най-големите мебелни вериги в света постепенно ще намали продажбите на останалите си крушки, докато през 2016 г. в портфолиото й ще останат само диодните. Основната цел на този ход е екологична, а ефектът наистина ще бъде забележим - само при подмяната на осветлението в магазините ще бъдат изкарани от употреба един милион крушки, а какво остава за клиентите на веригата. 

Шведската компания се надява производствената цена на диодното осветление да пада постепенно с все по-масовото му потребление. 

 

Тагове: