Запознайте се с Domus - нова концепция за тримаран, създадена от Van Geest Design в партньорство с Rob Doyle Design. Наименованието произлиза от латинската дума за „къща“, което подсказва някои детайли. Целият тримаран е с площ от около 800 кв.м, интериорно разделен от две палуби и шест каюти за гости, включително два апартамента за собственика. Впечатляващо е, че все още има място за кино, салон, бар, фитнес, плувен басейн и спа център. В центъра на всичко това се намира зашеметяващ атриум. Van Geest поясняват, че Domus ще бъде „първата яхта с нулеви емисии над 750 бруто тона“.

Тримаранът ще комбинира слънчева енергия, хидрорегенерация и технология на водородни горивни клетки, за да постигне това. На хартия той ще генерира излишък от слънчева енергия през деня, която може да се използва, за да работи през нощта. В съответствие с тази древноримска тема Domus разполага и с платна, което означава, че може да ги разгърне при подходящи условия и да разчита на добрата стара възобновяема вятърна енергия. Плавателният съд също така е проектиран да се накланя под ъгъл от два градуса, което му позволява да намали съпротивлението, да сведе до минимум триенето и да плава с по-високи скорости и с по-голяма ефективност.

Изглежда, че тримаранът е особено подходящ както за почитателите на луксозния начин на живот, така и за тези, които обръщат внимание на устойчивото бъдеще. Domus може никога да не премине етапа на концепцията, но това е доказателство, че тримараните могат да влязат в ролята на възобновяеми източници.

Снимки: Van Geest Design

Виж още: Тази летяща яхта ще реши проблема на най-богатите