Едно от нещата, които човек научава, когато работи пред монитор, е, че стойката е по-важна, отколкото си даваме сметка. Хора, които нямат интерес към игри, започнаха да се сдобиват с геймърски столове, защото те предлагат по-добра подкрепа за гръбначния стълб. Истината е, че има и други компоненти, които са не по-малко важни – като например позицията на ръцете ви.

Ето как всичко може да се промени от една чудесна, нова ергономична клавиатура като Logitech Ergo K860. Най-отличителният белег на новото предложение от компанията с лидерски позиции в този бранш е именно дизайнът. Той е от онзи странен тип, наречен „разделен“. Или по-точно казано: клавишите за писане са отделени на две равни половини, което, макар и да изглежда необичайно, всъщност е много по-удобно, отколкото си представяте. Още по-важна обаче е ролята на подложката за китки, която е малко по-специална в този случай. Тя е изградена от три слоя.

Най-горният е дебел само половин милиметър и е направен от текстил, който може да се почиства лесно. Под него следва двумилиметров слой, изпълнен от пяна с голяма плътност, която поема тежестта на китките. А най-отдолу се намират още 4 мм от познатата ни мемори пяна, която „запомня“ формата на всичко, което поставите върху нея, и така предоставя чувство за комфорт и релаксация. Всичко това води до цели 54% по-добра подкрепа за китките. И ако подложката сама по себе си не е достатъчна за достигане на оптимално удобство, то Ergo K860 има и краченца, които се намират в долния край и допълнително повдигат клавиатурата, което е всъщност доста по-естествена позиция, отколкото ако бъде повдигната горната ѝ част. Наистина дизайнът е това, което ще събере всички погледи, но има още няколко важни точки, които си заслужава да бъдат споменати.

Една от тях е животът на батерията, който при тази безжична клавиатура се равнява на до две години с помощта на ААА батерии! Естествено, това зависи от честотата на използване (колко пишете) и вида на батериите, но при всички положения става дума за впечатляваща пестеливост на енергията.

Свързването, както вече споменах, не е чрез кабел, а се извършва с USB приемник или Bluetooth. Могат да бъдат добавени до три устройства наведнъж, като няма значение дали те оперират с Windows или Mac, а превключването между тях се извършва с натискането на един бутон.

Има и специален софтуер към клавиатурата, откъдето могат да се правят допълнителни настройки, като това да се задава специфична функция на всеки от F-клавишите например. Всъщност Logitech Ergo K860 е официално сертифицирана като ергономичен продукт от комисията по ергономия в САЩ. Когато пишете на нея, тя намалява с до 21% активацията на горния трапец, като така му позволява да се съсредоточи върху стабилизирането на раменете и врата.

Така че решаването на проблема с болките в гърба понякога се оказва само на една клавиатура разстояние!

Снимки: Logitech