Този вторник Apple ни показа визията си за бъдещето на преносимите си компютри под формата на MacBook Air, 13-инчов MacBook Pro и Mac Mini (който не е лаптоп, но основната идея зад него също е максимална портативност). Това, което обединява тези машини, е фактът, че в сърцевината им се намира M1 процесорът – първият по рода си за такива устройства, направен изцяло от Apple. Раздялата с Intel ще позволи на компанията повече гъвкавост при дизайна, производството и кога точно ще излизат следващите поколения Mac-ове. Най-после компютрите ще могат да бъдат конструирани така, че да работят с максимална ефективност, по подобие на iPhone-ите.

Освен че новият чип се очаква да подобри производителността, бяха изтъкнати още някои предимства, които ще донесе на серията. До голяма степен благодарение на него MacBook Pro се очаква да предлага значително по-дълъг живот на батерията сравнение с предшественика си. Явно новото ядро работи и при по-ниски температури (със сигурност е ударено едно рамо от охладителната система), защото в MacBook Air няма вентилатор, което би следвало да го направи най-тихия досега. Всички новости, представени по време на събитието, звучат много обещаващо, но производството на чипове за компютри е поле, в което Apple тепърва навлиза.

 

М1 трябва да бъде поне толкова добър, колкото процесорите на Intel

Това е големият залог на компанията. M1 е с Arm архитектура, точно като чиповете в Windows PC-тата. Дотук свършват общите черти. При дизайна със сигурност са използвани уроците, научени от вътрешната конструкция на процесори за iPhone и iPad през последното десетилетие. Точно в тях до голяма степен се крие успехът на смартфоните. Може би затова Apple се чувстват достатъчно самоуверени да обявят този подход за бъдещето на Mac, точка. Очаква се до две години, всички компютри на марката да са се присъединили в това начинание.

 

Отплатата може да е огромна

Раздялата с Intel е драматичен ход, който може да се окаже печеливш. Има вероятност по подобие на iPhone в новите Mac-ове да бъдат интегрирани функции, които не могат да бъдат открити другаде. Говоря за неща като унифицирана комуникационна платформа (iMessage) и ъпдейти, налични по едно и също време, за всички устройства. Това са част от предимствата на затворената екосистема. Windows няма как да ги предложи, защото различните производители имат различни планове за лаптопите си.

И като съм започнал да говоря за сходствата с iPhone – бе показано изключително бързото „събуждане“ от спящ режим. Използван е и същият процесор за обработка на кадрите, който се грижи за кадрите, заснети с камерите на смартфоните. В сегашната ера, когато видеоразговорите са на почит, доброто качество на вградения сензор е безценно и може да ни спести хвърлянето на една торба пари за качествена уеб камера. M1 всъщност толкова си прилича с процесорите в мобилните устройства на марката, че приложения за iPhone и iPad могат да бъдат отваряни на Mac.

 

Много въпросителни

Остава да видим дали новите устройства ще съответстват като представяне на съпровождащите ги смели обещания. MacBook Pro има репутацията на машина със сериозна мощ. Едва ли Apple са готови да заложат това признание, ако не са напълно сигурни, че M1 ще оправдае очакванията. Известна доза риск със сигурност има, но тя изглежда премерена.

Снимки: Apple

Вижте още: Apple представи собствения си процесор М1, както и първите устройства с него