НАСА следи отблизо огромен астероид, който се насочва към Земята.

Американската космическа агенция очаква астероид 388945 (2008 TZ3) да профучи близо до нашата планета на 15 май. Предвижда се гигантската космическа скала да бъде широка до 480 метра.

За сравнение емблематичният Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк е висок 443 метра.

Астероид с такъв размер би причинил сериозни щети, ако удари Земята.

Няма нужда да се паникьосвате, тъй като астероид 388945 (2008 TZ3) трябва да ни подмине от разстояние от около 5 милиона километра. Това може да звучи доста далече, но в голямата карта на пространството изобщо не е голямо разстояние.

Ето защо НАСА все още го отбелязва като „близък подход“.

Ако астероид се приближи до 6 милиона километра и е над определен размер, той се счита за „потенциално опасен“ от предпазливи космически агенции. Той трябва да профучи от безопасното си разстояние със скорост малко над 30 000 километра в час.

Някои експерти се притесняват, че Земята все още не е готова да се защити от потенциално смъртоносни астероиди.

Изпълнителният директор на SpaceX Илон Мъск веднъж предизвика загриженост, като написа: „Една голяма скала в крайна сметка ще удари Земята и в момента нямаме защита“.

НАСА обаче търси някои защитни методи. Наскоро тя стартира своята мисия за двойно астероидно пренасочване.

„DART е първата по рода си мисия, посветена на изследване и демонстриране на един метод за отклонение на астероид чрез промяна на движението на астероид в Космоса чрез кинетично въздействие“, казва агенцията.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Заместникът на Мъск предвижда посещения на Марс в рамките на следващите 10 години