Огненото кълбо, което пламна в небето над Папуа Нова Гвинея през 2014 г., всъщност е било бързо движещ се обект от друга звездна система според скорошна бележка, публикувана от Космическото командване на САЩ (USSC).

Обектът, малък метеорит с размери само 0.45 метра, се удря в земната атмосфера на 8 януари 2014 г., след като пътува през Космоса с повече от 210 000 км/ч – скорост, която далеч надвишава средната скорост на метеори, които обикалят в рамките на Слънчевата система, според проучване на обекта от 2019 г., публикувано в база данни arXiv.

Това проучване от 2019 г. твърди, че скоростта на малкия метеор, заедно с траекторията на неговата орбита доказват с 99% сигурност че обектът е произлязъл далеч отвъд нашата Слънчева система – вероятно „от дълбоката вътрешност на планетарна система или звезда в мъглявина от галактиката Млечен път“, пишат авторите. Но въпреки високата си достоверност статията на екипа никога не е била рецензирана или публикувана в научно списание, тъй като някои от данните, необходими за проверка на техните изчисления, се считат за класифицирани от правителството на САЩ.

Сега учените от USSC официално потвърдиха констатациите на екипа. В документ от 1 март и споделен в Twitter на 6 април генерал-лейтенант Джон Е. Шоу, заместник-командир на USSC, пише, че анализът на огненото кълбо от 2019 г. е „достатъчно точен, за да потвърди междузвездна траектория“.

Това потвърждение със задна дата прави метеора от 2014 г. първия междузвезден обект, открит някога в нашата слънчева система, се добавя в коментара. Откриването на обекта предхожда с три години откриването на Оумуамуа – вече прочут обект с форма на пура, който също се движи твърде бързо, за да е възникнал в нашата Слънчева система – с три години според меморандума на USSC. За разлика от метеора от 2014 г. „Оумуамуа е открит далеч от Земята и вече се движи със скорост от Слънчевата система“, според NASA.

Амир Сирадж, теоретичен астрофизик от Харвардския университет и водещ автор на статията от 2019 г., казва за Vice, че все още възнамерява да публикува оригиналното проучване, така че научната общност да може да продължи оттам, откъдето той и колегите му са спрели. Тъй като метеоритът се е запалил над южната част на Тихия океан, възможно е парчета от обекта да са паднали във водата и оттогава да са се сгушили на морското дъно, добавя той.

Въпреки че локализирането на тези остатъци от междузвездни отломки може да е почти невъзможна задача, Сирадж казва, че вече се консултира с експерти относно възможността за организиране на експедиция за тяхното възстановяване.

„Възможността за получаване на първото парче междузвезден материал е достатъчно вълнуваща, за да проверите това много задълбочено и да разговаряте с всички световни експерти по океански експедиции за възстановяване на метеорити“, твърди Сирадж пред Vice.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Учени предположиха кога е заработило най-старото изчислително устройство в света