В опит да направи въвеждащите уроци по физика по-ангажиращи за студентите, професорът по физика от Университета в Толедо Скот Лий публикува нова статия, която поставя интересен въпрос: може ли рекордният спринтьор Юсейн Болт да изпревари гребенестия динозавър Dilophosaurus? Тераподът беше популяризиран от филма „Джурасик парк“, но може да се разочаровате от това да научите, че няма доказателства, че динозавърът може да плюе киселина.

За някои студенти въвеждащият курс по физика може да бъде единственият им допир с областта на обучение - и те често намират темата за толкова суха, колкото и трудна. Лий се справя с този проблем, като разработва различни дейности, които ще помогнат на студентите не само да научат някои основи на физиката, но и да се насладят на времето, което прекарват в учене. Примерен случай? Новата му статия, публикувана в сп. „Учителят по физика“, не само представя забавен въпрос, но и предлага отговор с помощта на науката.

Въпросът е прост: може ли Юсейн Болт да спечели състезание на 100 метра срещу двукрак динозавър, който тежи около 400 килограма? Бързият и изненадващ отговор е „да“ и това дори не би било оспорвано състезание. Лий представя цялата информация, необходима за насочване на учениците през процеса на отговор на въпроса, като го прави по начин, който ще им помогне да „изградят изчислителни умения“ и да научат за едномерната (1D) кинематика.

Професорът по физика обяснява пред Phys.org, че представянето на науката с въпроси за динозаврите се е оказало популярно сред студентите, заявявайки: „Много специалности по физика през годините са преминали този общообразователен курс само защото смятат, че динозаврите са толкова готини“.

Лий избра дилофозаврите за този въпрос, защото според статията моделите на динозавъра разкриват, че максималната му скорост на движение вероятно е била точно около същата средна скорост, постигната от Болт по време на неговия рекорден спринт през 2009 г. Документът представя математиката, необходима за решаване този пъзел, разбивайки числата, за да разкрие, че Болт ще победи динозавъра в този хипотетичен спринт с поне две секунди. Защо човекът бегач има предимство? Според работата на Лий Болт има по-бързо ускорение от дилофозавъра, като в статията се заключава, че той „няма проблеми“ да победи чудовищния противник.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Разкрихме ли най-сетне голямата тайна на Стоунхендж?