Съвременната космическа надпревара се засилва и Европейският съюз осъзнава, че трябва да поддържа темпо, за да не изостава от конкурентите си. Шефът на европейската космическа агенция Тиери Бретон заяви в интервю пред Ройтерс, че ЕС ускорява плановете си заради бързия напредък на частни компании като SpaceX, както и на космическите успехи на Китай. ЕС премества изстрелването в орбита на своите навигационни спътници Galileo напред с три години за 2024 г., като ще използва бюджета си за разработката на ракети за многократна употреба и други нови технологии за изстрелване.

ЕС също така ще подпише споразумение с Arianespace за 1 милиард евро, за да стимулира иновациите, и ще предложи създаването на Европейски космически фонд за насърчаване на стартиращи космически компании.

Бретон също се надява да стартира общоевропейска сателитна широколентова мрежа, както и система за избягване на сблъсъци със спътници и други елементи в орбита.

Брюксел може да има основателна причина да побърза. ЕС настоява за независимост от космическите системи на други държави, като това е трудно с по-редките изстрелвания на ракети, които не могат да се използват многократно, и разчитането на американската сателитна GPS система. Дали може да постигне независимост или не, е друг въпрос. ЕС все още се бори с реалността на пандемията и няма гаранция, че космическата агенция ще получи достатъчно голям бюджет, когато много други сфери се нуждаят от спешно внимание.

Виж още: Starship е приоритет за Space X и Илон Мъск