Помните ли аудиокасетите, които преди години слушахме масово, а за да „стигнем“ до някое парче, превъртахме напред-назад по списъка от кутията? Или сте достатъчно млади, за да не си ги спомняте? Всъщност не че това е било чак толкова отдавна – прогресът на технологиите е толкова бърз, че „изтрива“ от лицето на Земята продуктите, които се оказват изместени от нещо по-ново.

Ако сте достатъчно млади, дори не си спомняте CD-тата, които замениха аудиокасетите. След това дойдиха "флашките", с които да прехвърляме музиката си, и MP3 плейърите. Днес обаче и те се считат за остаряла технология, защото музиката вече идва от онлайн пространството - платформите за стрийминг на музика.

Следващите „вещи“ вече почти са изтрити от паметта на съвременниците ни. Или по-скоро са отишли в музея. А ако все още някъде ги срещате, бъдете сигурни, че в следващите няколко години съдбата им е предопределена. Много от тях ще се променят, а други - просто ще изчезнат, превръщайки се в интересна рядкост.

Вестниците

Интересен факт е, че много хора все още предпочитат да четат хартиените книги, а в това има много смисъл. Наблюдава се и „отлив“ от електронните книги в посока хартиените. Но това не важи за вестниците. Тази периодична преса бавно, но сякаш сигурно губи позициите си. Младото поколение не ги разбира – колко тийнейджъри сте виждали с вестник или списание в ръка?

Фотокамерите

Камерите с ленти отдавна ги няма - освен в музея или в частните колекции и шкафове. Цифровите компактни камери от тип „сапунерка“ също бяха обречени на гибел, след като всички вече имат смартфони с камери от по няколко мегапиксела. Защо да носите и купувате по няколко устройства, като всичко е събрано в джоба ви?

Твърдите дискове

Преносимите ще изчезнат със сигурност. Онези, използваните в компютри, ще живеят още редица години, но предимно в центровете за данни. Обикновените „уинчестър“ дискове с въртящи се магнитни плочи все по-рядко се срещат в съвременните домашни компютри, заменени от по-бързите SSD. А намаляващите цени на паметта за съхранение в „облака“ ще ги направи съвсем излишни за масовия потребител.

USB флаш паметта

Само преди няколко години флашките бяха страшно модерни и масови. Те са удобно средство за пазене на информация, но техният край също е предопределен от масовото преминаване на потребителите към облачните услуги. Защо да носите телефон и флашка в джоба, след като втората е излишна?

Географските карти

Спомняте ли си кога за последен път си купихте карта на София или България? Обзалагам се, че повечето от вас дори са забравили, че подобно нещо съществува. Всички, особено водачите на автомобили, използват GPS навигация, вградена в колата или… да, разбира се – във вездесъщия смартфон!

GPS навигацията

На свой ред – отделното устройство GPS навигатор (не това, вградено в колата) също е на ред да отмре скоро. И фактите от пазара са красноречиви – продажбите им падат стремително надолу вече няколко години. Заменени от GPS софтуера в телефона.

Хартиеният носител

Времената, в които общинският служител се зариваше със стотици папки документация, отминават. Да, в България всичко се случва по-бавно, но все пак хартиените документи и тук скоро ще изчезнат. Те ще бъдат заменени от електронни, ще бъдат подсигурявани от електронен подпис и ще се превърнат в стандарт. Договори, медицински формуляри и всякакви документи отиват в историята.

Факсовете

Изобщо виждали ли сте такова нещо? Машина, свързана със стационарен телефон (още един мастодонт на миналото), която предава документи и изображения на разстояние и ги отпечатва на хартия? Почти всички днес просто сканират документите или дори ги снимат с телефона си и ги изпращат. Факсове са нужни само в критично малко области, като скоро ще изчезнат и от там.

CD дисковете

Въпреки че все още масово се предлагат на пазара, попитайте продавачите дали това е добре продавана стока. Компактдисковете отдавна излязоха от „мода“ поради простата причина, че никой не иска да дава много пари и да ги „трупа“ по шкафовете си. Както и да го носи, сменя, пази. Стрийминг платформите в интернет изкопаха „гроба“ на CD-тата.

DVD плейърите

Същото се отнася и до технологията, която „подмени“ CD. DVD се задържаха десетина години нагоре в „класацията“, но днес почти никой не ги използва, освен дядо ви или някой друг ентусиаст. Че на кой му се гледа видео, което не е HD

Хартиените фактури

Ако плащате ток и вода, със сигурност са ви предложили да минете на електронна фактура, нали? И ако още не сте го направили, то е крайно време. Защо да ходите да плащате на някоя далечна каса, да висите на опашка или да трябва да търпите капризи на служители? Плащайте онлайн и толкова. А и ще спестите тонове хартия!

Калкулаторите

Даже най-простите телефони днес имат вградени калкулатори. Така че отделни такива устройства почти вече никой не желае да притежава. В съвременните смартфони дори има различни приложения за инженерни калкулатори с доста сложни функции. Да, в сферата на търговията калкулатори все още се използват, но това важи за простата селска бакалия. Съвременните магазини отдавна използват баркод скенери и изобщо на никого не се налага да прави каквито и да било сметки.

Будилниците

Ако сте наследили ретро будилник от баба си, няма лошо – използвайте го. Макар че не знам кой би предпочел ужасяващото дрънчене на будилника пред меките нежни тонове, с които ви буди смартфонът. Но е факт, че тези часовници са нежелани от години, като изключим може би най-възрастните сред нас хора.

Механичните часовници

Да, в тази област има невероятни произведения на изкуството и модели, които са по-скъпи от апартамента ви. Но днес качествените електронни часовници от реномирани марки струват по 200-300 лв. и масово са предпочетени пред механичните. Младежите предпочитат G-Shock пред някакъв си ретро модел, който… о, ужас! – трябва да навиват!

Стационарните телефони

Дори в „изостаналата“ Америка (САЩ) стационарните телефони вече отиват в миналото. В тази държава те са стандарт, но дори там жичната връзка вече си отива. Повече от 50% от потребителите вече са се отказали от нея, а в останалите страни по света картинката е същата. В България този процент дори е още по-голям поради „простия“ факт, че у нас години наред много хора само си мечтаеха за жичен телефон. Е, днес всички имат безжичен.

Бутоните за управление в смартфона

Ако преди броени години телефоните бяха целите осеяни с копчета, то днес тенденцията е обратна. Все по-малко такива. Последните модели смартфони като Apple iPhone X дори вече напълно се отказаха от всякакви бутони, дори Home. Тенденцията я има и при Android телефоните, така че скоро вашият телефон ще представлява само един управляем екран.

Телефонните и други справочници

Младите хора едва ли са виждали такова нещо освен по филмите. След като имате смартфон, интернет и технологии, не се нуждаете не само от указател, но и от енциклопедия и много други неща. Е, все пак да разлиствате стар телефонен указател и да гледате странни имена в него си има особено очарование – опитайте!

Чекове и банкови книжа

Благодарение на иновациите в областта на банковите системи, електронните разплащания и появата на безконтактните чипове и NFC, както и плащанията със смартфони досадата да попълвате чекове или вносни бележки се превръща в минало. Направо се чудя как сме попълвали такива документи само допреди няколко години.

Паролите

Не знам дали ще изчезнат напълно, но определено при масовия потребител ще са все по-редки. Наскоро се появи технологията Apple Face ID, а Microsoft има аналогична технология от няколко години – Microsoft Hello. Приложения за Android отдавна правят същото, така че паролите при смартфоните и лаптопите ще изчезват занапред. Ще забравим за букви и цифри, а все повече ще се разчита на биометричния контрол.

Дистанционните устройства

Технологиите за гласов контрол ще стават все по-масови по отношение на управлението на домашната техника. Разбира се, че няма как да разчитате само на гласа си (ами ако сте болни от грип?), но отдавна смартфоните също са поели тази функция и нищо чудно занапред телевизорите да започнат да идват без дистанционно, ами с приложение за телефона. И не само телевизорите, но и аудиосистемите, климатиците и т.н.

Жичните слушалки

Много по-удобно е да носите слушалки без заплитащи се постоянно и късащи се жици, нали? Bluetooth слушалки има отдавна, а откакто се появиха и „тапи“ които са безжични, то минимализмът при слушалките е вече тотален. С повишаване на качеството на безжичните технологии можем да очакваме почти тоталното им превъзходство спрямо жичните.

Жичните зарядни

При зарядните устройства историята е същата. Все повече производители предлагат възможността да зареждате телефона си безжично – чрез специална докинг станция или дори без такава!

Паркомат

В България почти няма такива устройства, но по „белия“ свят се намират често. Само че те са обречени, отново за сметка на смартфоните и технологиите за безконтактно плащане или разплащания в интернет.

Пощенски работници и склададжии

В следващите няколко години се очаква милиони работници да останат без работа заради автоматизацията. Освен роботи компании като Amazon започват да използват дронове в складове и дори за доставка на пратки. А пък Tesla например работят усилено над масовото производство на безпилотни камиони. Така че и шофьорите може да пострадат.

Автомобилните ключове

Дори днес има такива автомобили, в които можете да влизате само вие - без ключове и да палите колата само с бутонче. По традиция тези напреднали технологии първо се появяват при скъпите автомобили, но след това постепенно се въвеждат и при по-бюджетните модели. Така беше с автоматичните стъкла, въздушните възглавници и др., които днес се инсталират във всяка кола. А през септември миналата година BMW обяви, че работи над пълното премахване на ключове в полза на… точно така – смартфона!

Туристическите агенции

Туристическите мастодонти вече са в миналото. Те са заменени от големи онлайн сайтове за туризъм, които предлагат резервации в реално време не само на самолетни билети, но и на хотели, музеи и дори ресторанти. Това е бъдещето – вместо да се разкарвате до някой офис и да си говорите празни приказки – влизате в сайта, цъкате, избирате и резервирате.

Учебниците

Все още в българските училища се залага на хартиените учебници, а децата се налага да носят тежки огромни раници. Но и на този тормоз се вижда краят. В развитите държави преходът към електронни „учебници“ е все по-масов, така че, дори да не е след 2-3 години, е сигурно, че хартиените антики ще отидат в миналото.

Касовите бележки

Все още в магазина ви дават такива и това е обвързано със законодателството. Но с навлизането на идеята за „цифрово правителство“ и услуги тези един вид „финансови документи“ също ще изчезнат. Ще бъдат заменени с безконтактна технология и имейли.

Уличните телефони

Аз лично не знам в София вече да има такива. Вие знаете ли? Дори да има, то те са почти неизползваеми, нали? Да използвате ужасно мръсното устройство, работещо с карти или както едно време – с пари (стотинки!), е нещо отдавна забравено и нежелано. Носи само екзотични спомени за детството.

CD-ROM и DVD-ROM устройствата

Този атрибут, на който само преди няколко години се радвахме и търсехме, вече също отива в историята. Колко нови модели лаптопи имат такива? Не е изненада – почти никой. Игрите се свалят от Steam и други платформи, музиката – от Spotify, видеото от YouTube, Netflix. А софтуерът отдавна не се продава в кутии. Така че защо ви е CD?