Е дно от най-важните качества на технологиите е, че винаги идват с огромна доза обещания, които изискват доверието ни. Само че технологиите са резултат на човешка работа, мисъл и креативност, което означава, че това доверие трябва да гласуваме на други хора. Именно доверието, а може би по-скоро липсата му е водещата тема в технологиите през 2017. От зелените обещания на електромобилите, през синтетичните уверения на гласовите асистенти, до неубедителните успокоения на блокчейн, криптовалутите и сякаш превзелите живота ни социални мрежи. Ключовите технологии днес са обединени от контраста между предоставените резултати, потърсените ползи и дадените обещания.

Здравей, “Интелект”

Siri. Alexa. Cortana. Google Assistant. Bixby. Почти всяка голяма технологична компания, а дори и някои независими стартъпи разработват собствени дигитални асистенти. Допреди около година те не бяха нищо повече от удобен начин за управление на смартфони само с глас. Днес към тях има очакването да променят фундаментално начина, по който използваме технологиите, и дори да заменят повечето функции на смартфоните.
Засега обаче истината е, че дигиталните асистенти са силно ограничени и рядко са нещо повече от дребно удобство, стига да проработят. Обещания­та, а и страховете за изкуствен интелект, с който ще водим смислен разговор, в който ще бъдем разбрани от машините, са далеч от изпълнението си. Днес е достатъчно да имате по-странен акцент, за да накарате всеки асистент да е напълно безполезен. Още по-лошо - ако говорите „по-малък“ език като българския, не можете да очаквате нещо повече от гласово диктуване, при това само в определени случаи. Също така, ако не сте в държава с добре развит дигитален пазар, вероятно няма да можете да се възползвате от почти никоя от функциите им извън включване и изключване на уреди, аларми и известия, както и търсенето на определена информация.

Безспорно най-добрият дигитален асистент днес е Google Assistant, който разбира повече акценти и езици, но също така може да даде отговор на изумително много въпроси благодарение на дълбокия достъп до познанието на интернет, който има Google. В същото време Amazon Alexa е асистентът, който може да се свърже с най-много други платформи - за умен дом, споделено пътуване и какво ли още не, но работи само с два езика. Samsung, Apple и Microsoft са по-скоро на втория ред в това представление, като техните асистенти са още по-ограничени както като достъпност, така и като възможности.
Макар че допреди година повечето от тези асистенти не съществуваха или бяха в много по-базова фаза от развитието си, днес обещанието за гласово управление продължава да е повече мечта, отколкото факт. В същото време бурното развитие от последните 12 месеца показва, че има огромен интерес, още по-голям потенциал, но и немалки възможности за нещо повече от комплимент към смартфона ни.

Сбогом, рамки

Именно изкуственият интелект е сред водещите тенденции и при смартфоните на 2017. Може би най-добрите примери за това са iPhone X и Huawei Mate 10 Pro, оборудвани със специален хардуер за по-добра работа на алгоритми за изкуствен интелект. Ползите засега се ограничават до оптимизация на работата и ресурсите и подобрения в камерите, което не е малко, но не е и променяща статуквото новост. Телефоните ни са все така мощни и качествени и все повече отделните модели се отличават само по специфични функции, които всеки производител предоставя. Huawei залага на комбинация от софтуер и хардуер за безупречни снимки и изумителен живот на батерията, Samsung олекотява софтуера си и подобрява стилуса на Note серията, HTC са с функция за стискане, Sony имат супер бърза камера, Motorola продължава модулната си концепция, Apple има анимирани емоджита и т.н. 

Общото е, че почти всички премахнаха рамките около все по-красивите си екрани, както и жаковете за слушалки. Видяхме и завръщането на стъклените гърбове с цел внедряването на безжично зареждане, а и вече почти всички смартфони са водоустойчви и поддържат бързо зареждане на батерията. Резултатът е, че повече от всякога „дяволът е в детайлите“ при избора на нов смартфон. Хубавото е, че когато говорим за флагмани, вече няма никаква полза да говорим за процесори и памети, защото те просто са на достатъчно добро ниво и предлагат перфектна работа.

Електрическата мечта

Не такъв е случаят при електромобилите, където спецификациите са ключови както за практическото им приложение, така и в обещанията, които са все по-големи. Основен двигател на това порастване е Илън Мъск и основаната от него Tesla, която продължава да е нещо като синоним на електромобил. В същото време много други големи компании се включват в обещанията - Volvo ще произвежда само електромобили и хибриди до 2019, General Motors обещава 20 електрически модела до 2023 и т.н. Най-големите обещания обаче остават тези на Tesla както буквално, така и преносно.
Буквалното е електрическият влек Tesla Semi, който на теория ще изминава до 800 км без зареждане, а само 30 мин зареждане ще са достатъчни за 650 км пробег. При товар от над 35 тона този камион ще може да ускори до 100 км/ч за 20 секунди, като сред обещанията има безброй удобства за шофьорите и стотици хиляди долари по-малко разходи за собствениците на камиона.

Другото обещание на Мъск от тази есен е новата спортна Tesla Roadster, който ще ускорява до 100 км/ч за под 2 секунди, ще вдига над 400 км/ч и батерията му ще е достатъчна за около 1000 км пробег. Общото между Semi и Roadster не са само изумителните обещания, но и фак­тът, че са прототипи, които не е ясно дали ще видим на пътищата, камо ли кога.

Съмненията не са никак напразни, ако наблюдаваме случващото се с Model 3, който трябваше да е най-достъпният електромобил на Tesla и да направи идеята масова и достъпна. Вместо това автомобилът за 35 хил. долара изпитва огром­ни забавяния в производството и към началото на ноември от фабриката бяха излезли едва 260 броя. Обещанията на Мъск бяха в момента да се произвеждат по 5 хил. бройки седмично, а до 2018 темпото да се засили до 10 хил. седмично.

В същото време Tesla не е началото и краят на този пазар. Всъщност 43% от електромобилите днес се произвеждат от Toyota, които планират изцяло нова фамилия през 2020 г. От друга страна 12 големи града на цялата планета като Лондон, Лос Анджелис и Кейп Таун се съгласиха до 2025 да започнат да купуват само електрически автобуси. Освен това Daimler обяви собствен електрически камион през октомври, а Cummins обещава камионът й AEOS да е на пътя още през 2019. Всичко това означава, че потенциалът е очевиден и за големите автомобилни компании, въпреки че влиянието в момента е много повече в бъдеще време, отколкото факт от настоящето.

Балонът се надува

Може би най-динамични тази година обаче са технологиите, свързани с криптовалутите и блокчейн. В последната година се случиха стотици ICO-та - първични монетни предлагания или най-новият и нашумял начин за събиране на средства за най-различни неща, най-вече стартиращи бизнеси. Най-общо казано, това е продажба на процент от нова криптовалута, с което се събира капитал от инвеститори. Бумът е толкова голям, че към началото на октомври пазарът на криптовалути се оценяваше на 140 млрд. долара.

Проблемът е, че повечето ICO-та са базирани на Bitcoin или Ethereum, двете най-популярни криптовалути, като самото заплащане също става чрез тях. Така стойността им нараства главоломно, което прави интереса още по-голям и ръста още по-бърз. При биткойн това накара цената в края на ноември да скочи от 9 хил. на 11 хил. долара само за седмица. Днес е около 13 000 долара. Целият процес звучи като класически балон, като основният въпрос е кога ще се спука и дали последствията ще са с мащабите от спукването на дотком балона в края на 90-те.

Това обаче е повод да се говори все повече за технологията блокчейн, която има интересни приложения и извън света на криптовалутите. Сама по себе си блокчейн е криптирана база данни със „сделки“, които не могат да бъдат пренаписвани, след като двете страни изпълнят ангажимента си. Тази прозрачна система, в която няма как да има външна намеса, може да донесе позитивно развитие както в частния, така и в публичния сектор. Все повече се говори за системи за съхранение на файлове, базирани на блокчейн, както и всякакви платформи за сключване на договори, счетоводство и дори електронно гласуване. Може би единственото сигурно е, че блокчейн ще е голяма част от позитивите от спукването на балона с криптовалутите.

Година на обещания

Обещаваща. Това е обобщението за 2017, в която много от вълнуващите технологии на предходните години пораснаха и вече са просто нормална част от живота ни. Умният дом не е нещо кой знае колко ново, смартфоните вече работят безупречно, а връзката им с всичко друго в живота ни става все по-дълбока. Съвсем скоро обаче днешните обещания също ще станат реалност, което остава вечният въпрос - дали това ще направи света по-добър.

A каква беше технологичната година за Вирджиния Кирова, вижте тук.

Още от HiComment