Шведската технология за „невидима” каска за колоездачи е, най-общо казано, устройство (Hovding) което се носи около врата и работи на принцип, подобен на въздушните възглавници в автомобилите. „Каската” се разтваря и покрива главата и врата на колоездача. Това става изключително бързо – за една десета от секундата! По този начин се намалява многократно риска от контузии и нараняване, а прическата няма да бъде рискувана с някоя прилично грозновата каска.

 

Terese Alstin и Anna Haupt разработват продукта от 2005 г. и това е техният опит за революционизиране на каските и същевременно да избягат от стандартните материали и форми. Яката на „невидимата” каска използва вграден компютър, сензори и жироскоп, които следят движението на колоездача – повече от 200 пъти в секунда. Интересно е, че компютърът може безпроблемно да различи всички движения, които прави колоездача от тези, които означват, че нещата не вървят много добре и скоро го очаква среща със земята, организирана с любезното съдействие на гравитацията. Alstin и Haupt са работели с професионални колоездачи, с чиято са симулирали различни типове инциденти, които могат да се случат по време на безгрижно или спортно каране на велосипед – дори са пресъздавали реално някои от ситуациите. И всичко това, за да направят Hovding още по-надеждна.

 

 


 

Как работи?

Яката, която колоездача носи на врата си, се издува чрез малка тубичка с газ. В разгънато положение, до което достига само за милисекунди, яката се оформя като качулка. Тя се запазва за няколко секунди след първоначалния удар, за да предпази от евентуални последващи.

 

Защо е важно?

Според създателите на каската „Тя е 3-4 пъти по-безопасна спрямо стандартните – има по-добре абсорбира удара, а това е най-важният фактор. Освен това покрива по-голямата част от главата, включително и врата – зона, която е пропусната от стандартните каски.” За съжаление, цената не е никак ниска – 600 долара. А и каската е невидима", но яката не е.