Представете си, че е събота вечер, настанили сте се на дивана, четете приятна книга, но искате да послушате и малко музика. Протягате се и натискате бутон на високоговорителя до вас. От него се разнася Dave Matthews Band, а приятната музика ви помага да се потопите още по-дълбоко в приятната атмосфера на уединение. Интересно е, че музиката не идва от MP3 плейър, компютър, смартфон или таблет. Още по-интересно е, че дори не сте избирали песента – тя просто е тръгнала при натискането на бутона. Високоговорителят не е свързан към друго устройство, а стриймва музика през домашната Wi-Fi мрежа. Това е един интересен продукт, с който ни запознават от The Verge.

 

Но да се върнем на онзи приятен момент, тъй като той е важен. Това е и идеята на Aether, компания, създадена от бивши служители на Nokia, Appe и Google, която иска да превърне тези моменти в ежедневие. А това може да стане чрез високоговорителя Cone, който ще се предлага срещу 399 долара и ще бъде достъпен това лято. Cone е хардуер за стриймване на музика. Той използва Wi-Fi мрежата, за да осъществи достъп до избрана музикална услуга (все още няма списък с поддържаните) и това е всичко. Не са нужни допълнителни устройства.

 

 

Управлението на музиката става чрез решетката на високоговорителя. Ако бъде завъртяна на дясно, започва да възпроизвежда друга песен. Леко завъртането на ляво задейства повторно пускане на последната песен. По-сериозното завъртане означава, че искате да чуете нещо напълно различно. За първоначалните настройки е нужен компютър или мобилно устройство, но след това тази джаджа е напълно самостоятелна.

 

 

Интересно е, че създателите на Cone използват машинно обучение, история на изслушаните песни и техният рейтинг, за да изградят музикалния образ на слушателя. Идеята е, че потребителят ще може просто да натисне един бутон, а да чуе това, което иска, което ще го забавлява. Cone трябва да бъде изключително проста джаджа, която да внесе нещо ново в света на стрийминга. От Aether са осъществили партньорство с Nuance, за да добавят още една интересна възможност – гласов контрол. Достатъчно е потребителят да задържи големия бутон за няколко секунди, а след това да изрече името на песен или изпълнителя, който иска да чуе.

 

 

Батерията на Cone ще издържа до 8 часа с едно зареждане, но е възможно да остане и постоянно включен към електрическата мрежа. Компанията има амбицията да добави и допълнителна функция към приложението за Cone, която да показва местоположението на говорителя в къщата. От Aether обещават, че дори и след пускането на Cone, ще продължат да обогатяват екстрите му. Едно от желанията е възможност за разпознаване на различни потребители по Bluetooth сигнала на телефоните им или по гласа им. Според друго Cone ще може да се свързва към допълнителни говорители. Нито една от тези идеи няма да намери реализация в първите бройки, но компанията работи с мисълта за бъдещето.