Оказва се, че данните от въздуха не са най-добрият начин за откриване на акули. Те посочват достоверното им местонахождение само в 30 процента от случаите, а това не гарантира безопасността на плувците, влизащи във водата. Австралия обаче е на път да получи по-надежден начин за забелязване на тези подводни хищници. От септември дроновете Little Ripper ще сканират някои от австралийските плажове за наличие на акули и ще предават информация към изкуствен интелект, който ще бъде способен да идентифицира местоположението на акулите с точност до 90 процента. Софтуерът ще продължи да бъде поддържан от хора, все пак някой трябва да сравнява резултатите, но тази високоавтоматизирана система ще бъде достатъчно бърза и надеждна, за да спасява животи.

Разпознавателният изкуствен интелект е класическа система за машинно самообучение. Екипът тренира системата да търси акули, базирано върху видеа, заснети от въздуха, и в същото време да ги различава от останалите морски обитатели. Този метод спомага за откриването на делфини, китове и други видове морски създания, което ще улесни работата на изследователите в проследяването на популациите им.

Също така употребата на дронове пести от ценното и скъпо летателно време на хеликоптерите. Дроновете са снабдени със спасителни лодки и могат да окажат незабавна помощ на човек в беда. Освен това Little Ripper използва честотен сигнал, който да държи настрана акулите до появяването на спасителния екип.

Австралия не разчита единствено на дронове. Страната има разгърнати мрежи по североизточните си брегове, за да предотврати навлизането на акули към бреговете. Дроновете обаче ще увеличат надеждността в откриването на акули и ще бъдат по-благоприятни за местната екосистема. Вместо да се ограждат цели райони и потенциално да се спира свободното плуване на всички животински видове в тези води, роботизираните летци ще се справят единствено с акулите при случаи на потенциална заплаха.