Intel продължава да се бори с уязвимостта в процесорите си, но експлойтът Meltdown все пак не е единственото интересно при технологичния гигант. След като показа потребителския си клас процесори от ново поколение, поставящи в един модул чип на Intel и видеокарта на AMD, днес дойде ред на сцената на CES да излязат наистина впечатляващите нови разработки на компанията.

Запознайте се с Loihi - първия “невроморфен” чип на Intel, способен да имитира начина, по който човешкият мозък се учи. По думи на компанията той вече е напълно функционален и ще бъде споделен с партньорите им от изследователските среди още тази година.

Loihi бе представен за първи път през септември 2017 г. и е основното оръжие на Intel да покори бързо развиващия се свят на AI (изкуствен интелект) чиповете, където компании като Nvidia вече властват. Идеята на интелския чип е да се повиши ефективността на AI системата, чиято постоянно повишаваща се комплексност изисква все повече изчислителна мощ. Както при всички останали AI системи, изкуствените интелекти, захранени от Loihi, ще стават по-умни с времето, но за разлика от останалите няма да изискват масиви от информация, за да научат даден процес. Очаква се Loihi да бъде първоначално интегриран в роботи и автономни автомобили. В момента обаче функционалността му е ограничена до разпознаване на обекти.

Какво обаче да кажем за твърдението, че чипът “учи като човек”. Той наистина е моделиран по подобие на човешкия мозък или по-точно - по начина, по който мислим, че той работи - с пулсирания и покачвания на активността, базирани около синапси. И различни части от чипа ще отговарят за различни функции в самото му обучение.

Тагове: