През май 2017 година учени от Google Brain обявиха създаването на изкуствения интелект AutoML, технология, изградена с цел да генерира нови изкуствени интелекти. Чрез автоматизирано машинно обучение, използващо подход, наречен „подсилващо обучение“, AutoML е създал нов изкуствен интелект на име NASNet. Неговата задача е да разпознава визуални обекти – хора, коли, светофари, чанти, раници и др., в реално време. Резултатът е доста интересен и поради факта, че това е най-добрият във визуалното разпознаване изкуствен интелект, създаван някога – и да, той е „роден“ изцяло от друг изкуствен интелект.

NASNet е тестван с множество изображения и обекти с помощта на ImageNet и COCO, две от най-големите бази данни на обекти в света, обучаващи компютри в разпознаване на изображения. Той е „победил“ всички останали изкуствени интелекти в количеството и степента на разпознаване с до 4% повече точност.

Учените вярват, че благодарение на ефективността и точността на NASNet потенциалните приложения на тази технология ще стават все повече. Тя може да се използва за създаване на сложни, задвижвани с изкуствен интелект роботи, които да помагат на незрящи хора в ежедневния им живот, а също и да подобрят визуалните системи на автономните автомобили, така че да разпознават мигновено всеки обект, изпречил се пред тях. NASNet е изкуствен интелект с отворен код, така че може да бъде подобрен и в бъдеще и да продължи да се „учи“ и развива.

Все пак фактът, че изкуствен интелект създава друг изкуствен интелект, е леко плашещ. Не е ясно дали „родителският“ ИИ няма да предаде на създадения от него ИИ свои знания, които нямат връзка с визуалното разпознаване. Възможно е и да се стигне до по-притеснителен момент, ако изкуствените интелекти започнат да създават системи, които човечеството не разбира и които не може да управлява (например системи за наблюдение и шпионаж над населението).