Инженери от полската компания Husarion създадоха конструктор, чрез който в домашни условия може да си направим робот на принципа на конструкторите LEGO. В основата му е заложено устройството RoboCORE, което се явява „централна нервна система“ на бъдещите електронни създания. Конструирането на роботите е лесно – по силите е на всеки човек, притежаващ минимални технически знания. В това число и децата.

 

С помощта на RoboCORE потребителите ще могат да създават различни механични платформи, да включват различни детайли с помощта на конектори и сензори. Също така всеки ще може да управлява своя робот и да го свърже към интернет“, коментира новината един от основателите на Husarion – Радек Ярема. Според създателите на конструктора техният RoboCORE е съвместим с различни технически устройства, включително електромеханичния конструктор LEGO Mindstorms, който също позволява създаването на простички, управляеми роботи.

 

Ние помним, че някои от най-важните технологии са започнали от гаражи и други импровизирани и пригодени за конструкторска дейност места. Надяваме се, че хората в гаражите по цял свят ще създават роботи, използвайки нашите технически решения“, отбелязва другият съосновател на компанията – Доминик Новак.

Според информация от Husarion устройството RoboCORE е представено в два варианта – обикновен и мини. То работи с ARM cortex-M4 процесори и Intel Edison, снабдено е с множество портове, Wi-Fi и Bluetooth 4.0 модули, както и със слот за SD карти.