Целта на конструктора littleBits е да направите с електрониката същото, което може да направите с конструкторите Lego. Проектът е насочен към любителите на електрониката, които искат да създадат свои модели, без да прекарват безброй часове над съответните учебници, изучавайки сложните схеми и елементи.
Малките цветни блокчета на конструктора се съединяват едно към друго с помощта на магнити и позволяват дори на начинаещите да направят своя работеща схема за броени секунди. Магнитите се съединяват само в едното положение, така че няма как да конструирате елемент, в когото токът да тече неправилно.

Създателят на littleBits - Ая Бдаир е направила не просто Lego, а обектно-ориентиран език на програмиране, позволяващ на разработчиците да се фокусират на по-креативните аспекти в производството на софтуерните си продукти. littleBits позволява да се концентрираме върху целите в крайния им вид, вместо да се занимаваме с производствените тънкости. Последната версия на платформата v0.3, дебютирала преди няколко месеца не само съдържа нови части от „Вселената" littleBits, но и „крачета", чрез които вашите проекти да се намират в устойчиво състояние. В момента са достъпни 4 вида комплекти: Teaser (с най-оскъдната, базова елементна база), съдържаща само три блока на цена от $29, Holyday (празнична), съдържаща седем блока ($49), Starter (за начинаещи) с десет блока ($89) и Extended (разширен) с 14 блока на цена от $149. Възможно е и отделното закупуване на блокове на цени от $10-30 в зависимост от типа на блока.