Японският милиардер Юсаку Маедзава търси осем астронавти за екипажа, необходим за мисия до Луната. Маедзава, противоречив предприемач, който преди това бе провел "конкурс за приятелки" за вече несъществуваща мисия, свързана с Космоса, обяви, че проектът му dearMoon, чиято цел е да изпрати "първата цивилна мисия до Луната", според уебсайта на проекта сега търси осем членове на екипажа, които да летят до и около Луната и обратно на космическия кораб Starship на SpaceХ.

Проектът беше обявен през 2018 г. с първоначалното намерение да доведе екипаж от творци на Луната. В тази последна версия Маедзава призова кандидатите да съставят екипаж от осем души от цял ​​свят за едноседмичното лунно пътуване.

Във видеото, обявяващо този призив за цивилни астронавти, което включва тежка рок музика и кадри от изстрелването на космическия кораб на SpaceX, основателят и изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск изразява подкрепата си за мисията, заявявайки „Мисля, че ще направим истинска разлика“.

„Каня ви да се присъедините към мен в тази мисия. Осем от вас от цял ​​свят“, каза Маедзава във видеото. „Мисията ще се проведе след две години, през 2023 г. Искам да се присъединят хора от всякакъв произход.“

За тези, които се интересуват да кандидатстват за един от осемте членове на екипажа, Маедзава не посочва какви квалификации са необходими, за да бъдат избрани. Той позволява на хората да се регистрират предварително за състезанието до 14 март, а уебсайтът заявява, че „всеки, който се регистрира предварително, ще получи имейл за процеса на подбор“.

Предварителната регистрация ще бъде последвана от първоначален скрининг (който ще се случи до 21 март), онлайн интервю и последно интервю и медицински скрининг, който уебсайтът посочва, че ще се проведе до края на май тази година.

Този призив за членове на екипажа идва, тъй като други цивилни космически мисии също привличат внимание и кандидати без професионална подготовка. Например хора по целия свят вече кандидатстваха за Inspiration4: благотворително състезание, което иска да изпрати гражданска мисия в Космоса, докато събира пари за детската изследователска болница „Сейнт Джуд“.

Снимка: dearMoon/SpaceX

Виж още: Броят приложения в Huawei AppGallery е нараснал почти двойно за 1 година