Миналата година стана ясно, че Мароко работи по построяването на най-голямата слънчева ферма в Африка с мощност 160 MW. Сега първата фаза на слънчевата електроцентрала, наречена Noor 1, е завършена и тя обхваща хиляди декари. Noor 1 е в състояние да генерира до 160 мегавата мощност. Тя е една от най-големите слънчеви електрически мрежи в света, които могат да се видят от Космоса (вижте снимката в галерията).

Скоро ще бъдат построени и Noor 2 и Noor 3, които ще добавят още повече огледала за улавяне енергията на слънцето. След като проектът бъде завършен през 2018 г., цялата мрежа от огледала ще обхване 6000 декара. Те ще бъдат в състояние да генерират до 580 мегавата мощност, което може да се сравни с мощността на малък ядрен реактор.

Noor 1 се състои от 500 000 извити огледала, всяко с височина 12 метра. Тези огледала концентрират слънчевата светлина върху тръбопровод пълен с течност. Тази течност се нагрява до 392 градуса по Целзий, загрявайки близкия източник на вода, която се превръща в пара, а парата от своя страна завърта турбини, които създават чистата енергия.

Мароко има около 3000 слънчеви часа годишно, така че има изобилие от слънчева енергия, която може да се извлече. В момента Noor 1 може да предостави чиста енергия на 650 000 местни жители според The Guardian.

 

Прочетете и това: Kyocera започна строителството на най-голямата плаваща слънчева ферма в света