Nestlé, най-голямата компания за храни и напитки в света, иска да промени начина, по който се храним, в близко бъдеще. Bloomberg съобщава, че Институтът за здравни науки Nestlé (NIHS) започва програма, наречена Iron Man, която допълнително изследва как основните хранителни вещества влияят на мозъка, тялото и стомашните функции. Надеждата е да се разработи устройство, което сканира отделните физически параметри на хората и хранителните вещества, от които имат нужда, за да се проектира храна за техните нужди.
Директорът на NIHS Ед Битж каза пред Bloomberg, че продуктите, създадени чрез Iron Man, ще бъдат по-ефективни при лечение и при недостиг на хранителни вещества и витамини, отколкото намиращите се в аптеките добавки.
Хипотетичното устройство, което компанията се надява да построи през следващите няколко години, ще направи приемането на здравословна храна много по-лесно.
„Храната ви ще идва с едно натискане на бутон", каза Битж. "Ако се справим, това може да бъде следващата микровълнова фурна в кухнята."
За да се създаде този репликатор, в NIHS работят повече от 100 учени, изучаващи биомаркери за диабет и връзката между витамините и минералите и техния недостиг в тялото, както и заболявания на сърдечносъдовата система. В допълнение Nestlé ще работи с аналитичната научна компания Waters Corp., за да създадат индивидуални профили на хранителните вещества.
Разбира се, този репликатор на храна, към който са насочени мечтите на Nestlé, може да бъде на десетилетия далеч - ако той изобщо е възможен. Докато учените са разработили техники за определяне на това, как специфичните вещества влияят на организма, за да се правят общи препоръки за хранене, то кетъринг за отделния човек с неговите специфични генетични вариации е много по-трудна задача.
В доклад от 2012 г. се говори за нутригеномиката, или изучаването на това, как храната влияе на генната експресия, което би могло да помогне за създаването на път към персонализирано хранене. Засега Nestlé е уверена, че може да постигне целта си.
А вие как мислите, дали в бъдеще ще имаме индивидуални репликатори за храна?