Аксесоари за телефона, малки колонки за компютъра, екологични "джаджи" с различно приложение - какво ли не може да си купи човек днес, стига да знае къде и какво точно търси.
Трябва ли ви USB ръкавица, за да не ви мръзнат ръцете в студената стая, или „заглушител" за клавиатурата, за да можете спокойно да си чатите през нощта в Skype, докато половинката ви си спи блажено? Тогава разгледайте внимателно десетте странни, но доста полезни в някои по-особени случаи устройства, които ви представяме тук.

 

 

 

„Заглушител" за клавиатурата - цена $35.5

 

Нивото на шума е важен аспект за всяко едно устройство или аксесоар, включително и за компютърните клавиатури, като задачата е да се опази психологическият комфорт не само на потребителя, но и на колегите, особено ако работите в голям офис, където груповото щракане на множеството клавиатури може да вбеси и най-търпеливите.

Да се „отрежат" няколко децибела от този досаден фон - това е задачата на звукопоглъщащия предпазител за клавиатури, който е направен от „дишаща" материя и не само предпазва от звука, но и от прах и влага. Препоръчва се, „клавиатурният заглушител" да се ползва най-вече с лаптопа, когато се намираме в условия на силна околна запрашеност.

 

 

 

 

Летящ будилник - цена $10.99

 

Събуждането чрез будилник сутрин винаги е доста неприятно, дори може да се нарече стрес, който остава за доста дълго време у нас след това. Един от начините за намаляване на този стрес е комбинирането на сутрешният звън на будилника с някакъв игрови елемент. Като тази идея за „летящ" будилник. Последният се състои от две части - в долната се разполага самият часовник, а в горната е разположен малък пропелер. В момента на включване на алармата на будилника, този малък „въртолет" излита и за да се изключи алармата е необходимо да го намерите и да го поставите обратно в стационарната част.

 

 

 

Зарядно на слънчеви батерии - цена $60

 

Зарядните устройства използващи слънчеви клетки са истински хит. Такова е и  зарядното устройство KIWI U-Powered Solar & USB Portable charger, което в сгънато състояние напомня на мобилен-телефон, а в разгънато захранва чрез USB порта смартфона или таблета. Друго зарядно устройство наподобява килимче, сгъващо се в компактно руло. А някои особено смели изобретатели отиват и по-надалеч, като американският дизайнер Андрю Шнайдер, който е създал бански костюм за зареждане на портативни електронни устройства. За съжаление, не се съобщава какъв ще бъде ефекта ако се потопите във водата с тези бански. Не е известна и минималната необходимата „площ" за разполагане на фотоелементите, която дамата трябва да притежава, за да работи устройството максимално пълноценно, имайки в предвид, че става въпрос за събиране на слънчева енергия.

 

 

 

Фотоапарат за хвърляне - цена $69

 

„Летящият" фотоапарат SatuGo (See, Aim, Throw, captUre and Go) - представлява цифрова фотокамера в удароустойчив и много здрав корпус. Наричан е още и „фото-граната" - спусъкът на камерата е във вид на пръстен, който се издърпва, след което може да я хвърлите накъдето пожелаете. Докато лети камерата прави серии снимки, който се съхраняват на вградения в нея носител. Само месец след първото представяне на прототипа, изобретателите са получили над 4 хиляди заявки от потенциални клиенти. Но солидните фондове са отказали финансиране на проекта, заради това, че устройството е „морално остаряло" към момента на пускането му. И действително - резолюция от 3 мегапиксела за нова фотокамера не звучи много обнадеждаващо дори ида става на въпрос за 2006 година. За сметка на това, в момента, фотоапаратите от първата и единствена малобройна серия на фотоапарата се изкупуват по аукционите като топъл хляб, при това за далеч по-крупни суми.

 

 

 

USB ръкавици - цена $22

 

На всички се е случвало, когато дълго време седи пред компютъра в неособено топла стая - пръстите на ръцете започват да се схващат и се отразяват на скоростта и качеството на работата. Честно казано, решението, което предлагат тези оригинални ръкавици е измислено много отдавна - дрехите с електрическо подгряване са изобретени за антарктическите експедиции преди повече от 30 години. Разликата - там се използват батерии, в топлата ръкавичка тук енергията идва от USB порта на компютъра. Съществуват две разновидности на USB ръкавиците - с отрязани пръсти и комбинирани с падащи върхове. Захранването се подава разделно, за всяка ръкавица, като дори температурата се регулира поотделно за всяка ръка. Максималната степен на нагряване е до +50 градуса.

 

 

 

Виртуална лазерна клавиатура - цена $164.99

 

Тази година на пазара се появиха нов клас устройства за въвеждане на информацията - проекционни клавиатури с висока резолюция, предназначени за включване към смартфоните и таблетите. Това става чрез USB, Bluetooth и дори чрез морално остарелият IR порт. С помощта на лазера върху гладката повърхност (например масата) се проектира стандартна клавиатура с разстояние между центъра на бутоните 19 мм. Разпознаващият движението на пръстите датчик успява да се справи с до 350 натискания в минута.

 

 

 

 

 

Гъвкави барабани - цена $19.60

 

За някои това е детска играчка, за музикантите - носталгия по 80-е години, възвръщане на „дръм" и „ритъм" компютрите, които можеше да бъдат програмирани с най-различни ритми и звуци. Гъвкавият барабан прилича на пластмасова покривка с размери 30 х 20 см, която се включва в компютъра или таблета чрез USB порта. Притежава шест различни зони (шест барабана), за всеки от които се предлагат две-три разновидности на тембъра в зависимост от силата и скоростта на ударите с възможност за редактиране. Допустимата скорост на темпото е от 40 до 208 удара в минута.

 

 

 

Ножица с лазерно насочване - цена $14.99

 

Обикновени ножици с дължина на острието 9 см, но в дръжката им е вграден лазерен прицел. Теглото на този уред е 102 грама, захранва се от две плоски батерии LR44. Лазерът се включва с бутон, като лъчът с дължина 21 см насочва акуратно ръката по лазерната „пътечка". Плюс на джаджата е високата точност в случаите, когато линията за разреза не може да се нанася върху материала (първоначално ножиците са замислени за фризьорите). Минус се явяват малките размери на разреза.

 

 

 

 

Микроскоп за телефона - цена $29

 

60-кратният микроскоп се монтиран върху специално защитно покритие (в комплекта), което пък се поставя върху фотообектива на iPhone. Микроскопът се състои от свой собствен увеличаващ блок и специално микроосветление, което се захранва от три плоски батерийки и е с три светодиода - два обикновени с бля цвят и един ултравиолетов. По принцип, микроскопът е създаден за контрол на банкнотите, но с времето се е превърнал в удобно приспособление за микроснимки. Теглото му е само 18 грама.