Учени от университета в Бристол и университета в Съри направиха важни открития, свързани с електрическите автомобили. Екипите от научни работници са създали нов материал за „суперкондензатори“, които да задържат електрически заряд. С новата технология електрическите автомобили ще имат пробег, колкото на автомобил с двигател с вътрешно горене. Така пробегът на тези автомобили ще надмине дори лидера в момента – Tesla. Самият Илон Мъск е казвал, че пробивът в електрическите автомобили ще дойде по-скоро със суперкондензаторите, а не с батериите. Другото основно предимство е, че суперкондензаторите ще могат да се зареждат за около 10 минути за разлика от литиево-йонните батерии, които могат да отнемат 8 - 10 часа, за да се заредят напълно.

Както се досещате, колкото по-бързо се зарежда един кондензатор, толкова по-бързо ще се разрежда. Технологията има и други недостатъци, като например, че ако оставите кола със суперкондензатори за около месец, без да се движи, най-вероятно по-голямата част от заряда ще бъде загубен. Ето защо най-вероятно първите коли със суперкондензатори ще имат и малка конвенционална батерия. По-големият капацитет идва от факта, че полимерът задържа 180 Wh на килограм, докато традиционните литиеви йони задържат 100 - 120 Wh на килограм.

Първоначално технологията е била разработена за мобилни устройства като Google Glass. Щом видели потенциала на полимера обаче, учените решили, че може да пренасочат усилията си за много по-голям проект. Въпреки че има възможност да предотврати много от бариерите, които електрическите автомобили поставят, технологията е в самото начало на своето развитие.