Илон Мъск определено не си почива достатъчно, защото покрай Tesla, SpaceX и Hyperloop той успя да основе още една нова компания. Според информация на The Wall Street Journal (WSJ) новият проект на Мъск се нарича Neuralink и целта му е да създаде технология, която може да направи пряка връзка между човешкия мозък и компютрите.

Мъск има "активна роля" в базираната в Калифорния Neuralink, която има за цел да създаде чипове, които могат да се имплантират в мозъка. Крайната цел е лечение на заболявания, а защо не и да се мине на още едно ниво - създаване на по-силна връзка между човек и компютър. По този начин ще се стигне до директна комуникация между нас и компютрите, а командите ще стават само чрез мисълта ни - без нужда от физически интерфейс.

По време на конференция миналото лято Мъск сподели идеята си, че хората ще се нуждаят от помощта на компютрите с изкуствен интелект, ако искат да останат конкурентоспособни, когато нашите машини станат по-умни.

Neuralink е регистрирана в Калифорния като медицинска изследователска компания и според слуховете вече е наела няколко академици с висок профил в областта на неврологията и гъвкави електроди, сред които експертът по нанотехнологии д-р Венеса Толоса, професорът от UCSF Филип Сабес и професорът от Бостънския университет Тимъти Гарднър, който изучава невронните пътеки и мозъците на пойните птици.

Подобно на Tesla и SpaceX, компанията планира да представи работещ прототип, за да докаже, че технологията е безопасна и жизнеспособна, преди да се премине към по-амбициозна цел за повишаване на ефективността на човешката раса. В този случай прототипът вероятно ще бъде под формата на мозъчен имплант, който ще може да лекува заболявания като епилепсия, Паркинсон или депресия.

Мъск сам каза пред Vanity Fair, че смята, че технологията за "мисловен частично-мозъчен интерфейс" е само "на около четири или пет години от появата си". Но дори и това да се случи в този кратък период, ще минат много повече години, преди цялото човечество да прегърне технологията за изкуствен интелект.