Panasonic обяви, че е разработила нов вид IPS LCD дисплей с контраст 1 000 000: 1, което го прави конкурентен с далеч по-скъпата OLED технология. Новата технология предлага огромно подобрение в сравнение с повечето днешни LCD дисплеи, които имат среден контраст от около 1800:1.

Докато традиционните LCD панели са по-евтини за направа, те разполагат и с по-лошо съотношение на контраста и по-малко наситено черно, сравнени с OLED панелите. Но новата технология на Panasonic се надява да се справи с това.

Новата технология на Panasonic работи с помощта на светлинно-модулиращи клетки течни кристали, които са в състояние да контролират светлината във всяка точка, пиксел по пиксел. Чрез контролиране на количеството светлина новият дисплей на Panasonic може да предложи същата яркост и дълбоко черно като OLED технологията.

За съжаление Panasonic прекратява производството на собствени панели за телевизори, което означава, че няма да видим тази нова технология в продукт в скоро време. Всъщност новите LCD екрани на японската компания са предназначени за използване само в бизнес фокусирани и медицински продукти.

Все пак при успех на технологията рано или късно тя може да доведе до нова генерация LCD телевизори с подобрени характеристики.

 

Прочетете и това: Монитор LG 25UM58: бягство от комфортната зона

Тагове: