Физическите ограниченията на съществуващите материали днес са един от основните проблеми, когато става въпрос за гъвкава електроника, било то за умни часовници, гривни или медицински пособия. Но екип от Penn State е създал нов самовъзстановяващ се, гъвкав материал, който може да се използва в електрониката дори и след като е бил прекъснат няколко пъти.

Основното предизвикателство пред учените, ръководени от професор Цин Ван, е да гарантират, че самовъзстановаващата се електроника ще може да се възстанови "набор от функции". Например един компонент може да запази електрическото си съпротивление, но да загуби способността си да провежда топлина, рискувайки прегряване в едно хипотетично носимо устройство. Наноматериалът, който са създали учените, е механично здрав, устойчив на електронни удари, топлопроводим и има изолационни свойства. Въпреки че го срязват наполовина, той се събира отново заедно и се възстановява изцяло при по-висока температура.

За разлика от други топлинно възстановяващи се материали, композитният наноматериал на Penn State не се влияе от влага, което означава, че той може да се използва в среда с висока влажност - под душа например.

 

 

Източник: Engadget


Прочетете и това: Тази гривна измерва нивото на алкохол в кръвта през кожата ви