Носимите джаджи измерват най-различни показатели, но ето ви една, която следи за нещо малко по-различно. Тази гривна, наречена BACTrack Skyn, изпълнява функцията на детектор за нивото на алкохол в кръвта, но за разлика от стандартните подобни уреди, където трябва да духнете, тук просто слагате гривната на китката си и тя измерва концентрацията на опияняващата течност в кръвта ви през кожата, използвайки технология, подобна на тази, на която разчитат правоохранителните органи.

Джаджата е дело на млада компания с името BACTrack, която досега е произвеждала именно стандартни уреди за измерване на алкохола в кръвта за нуждите на полицията. През миналата седмица BACTrack Skyn спечели първа награда на стойност 200 000 долара в конкурс за Националния институт по здравеопазване на САЩ, съобщава Slash Gear.

Тъй като алкохолът се предава през кожата за около 45 минути, гривната не може да се използва за измерване в реално време. Вместо това тя следи консумацията за по-дълги периоди и може да помогне на лекарите, които трябва да отчетат точно алкохолните навици на даден пациент. BACTrack Skyn ще бъде пусната в продажба тази есен.

Виж още: Project Jacquard е новото умно яке на Google и Levi's