Тук няма да ви информираме за най-новите слухове или излезли мобилни телефони. Искаме да ви попитаме колко пъти ви се е случвало да гледате филм, в който се използват различни джаджи и устройства от бъдещето, и да си помислите: „Би било чудесно, ако тази технология беше достъпна”?

Първата подобна джаджа, която ни идва на ум, е летящият скейтборд от „Завръщане в бъдещето II”. Летящият борд на Марти Макфлай е впечатляващ, но не трябва да забравяме и DeLorean – автомобила, който може да пренася пътниците си назад или напред във времето. Ето някои от най-интересните устройства, джаджи, технологии, които сме гледали във филми и бихме искали да бъдат факт.

 

s


Летящият скейтборд от „Завръщане в бъдещето II”


В „Завръщане в бъдещето II” Марти Майфлай се пренесе в 2015 г. – 30 години напред във времето. Бъдещето изглеждаше много интересно и сред нещата, които пленяваха зрителя, се открояваха огромна холограмна акула, маратонки, които се завързват сами, анализатор за мозъчни вълни, но това, което остава най-ярък отпечатък е... летящият скейтборд. Е, летящ не е точното определение, тъй като скейтбордът се носи над повърхността, но не може да отречем, че изглеждаше изключително забавно. Дъската можеше да се движи над асфалт, трева и дори вода.

Създателят на филма Робърт Земекис дори се пошегувал, че тези скейтборди са истински и съществуват, но родители възпрели излизането им на пазара. Въпреки че това е мит, разочарованието е истинско. А на нас ни остават още 2 години до 2015, в които можем да чакаме и да се надяваме.

KITT


Knight Industries Two Thousand, или KITT, е интелигентен компютър, инсталиран в стар Pontiac Firebird, екипиран с толкова много екстри, че може да засенчи автомобилите на Джеймс Бонд. KITT има щит и ракетен двигател, чрез който достига огромни скорости. Най-интересният елемент е интелигентният компютър, с който можеш да водиш разговори по време на дълъг път, а той да подхвърля някои и друг виц. Колата може и да се самоуправлява, а ако имаме нужда от нея, можем просто да я извикаме. Много полезно за дъждовните дни, нали?! KITT е наистина впечатляващ и изигра основна роля в сериала Knight Rider.

s


Replicator


В Star Trek можем да видим уникални технологии, но Replicator е сред най-интересните от тях. Просто трябва да кажем на машината какво искаме, какъв предмет например, и тя го създава... от нищото. Теорията зад Replicator бе, че той просто пренарежда съществуващите субатомни частици в молекули. А молекулите се нареждат по точно определен начин, за да създадат желания предмет. Капитан Пикард дори си поръчваше чай, но устройството се използваше и за създаване на машинни части, дрехи и какво ли още не. Би било чудесно, ако можехме да имаме по един Replicator в домовете си.

a

 

 

The Tardis и DeLorean

Какво е общото между автомобил и полицейска кабинка от 50-те? Отговорът е, че и двете може да са машини на времето. Честно, кой не иска да бъде пътешественик из човешката история? The Tardis („Доктор Ху”) и DeLorean („Завръщане в бъдещето”) могат да ни пренесат във всеки един момент от миналото или бъдещето. Лошото е, че всеки пътешественик във времето трябва много да внимава, за да не наруши пространствено-времевия континуум, или така наречения „парадокс на дядото”. Ако се озовем в миналото и случайно убием дядо си, какво би станало? Замислете се. Ние все пак сме готови да поемем този риск и искаме своята машина на времето, сега!


Вижте останалите ни предложения на следващата страница.

Светлинен меч

 

s

Това е една от най-готините технологични джаджи, които можем да притежаваме. Видяхме го в „Междузвездни войни” и оттогава милиони хора по света го искат. „Чрез натискане на бутона се освобождава чиста енергия с дължина един метър” – звучи толкова просто, но реалността е, че най-близкото, с което разполагаме днес, са индустриалните и медицинските лазери.

Те също са готини, но не може да бъдат употребявани като мечове. За съжаление трябва да се задоволим с пластмасови играчки, които светят и издават звук или приложения, които да превърнат телефона ни в светлинен меч. Хммм... Не е достатъчно!


Point of View Gun

Point of View Gun e сред най-добрите оръжия, изобретявани някога. Видяхме го в „Пътеводител на галактическия стопаджия” и се влюбихме в него. Ако оръжията са направени, за да всяват разруха и смут, то пистолетът за гледни точки е създаден, за да въдворява ред. Събеседникът ви не ви разбира, а всичко е толкова ясно? Достатъчно е да го стрелнете с този пистолет и той веднага ще види вашата гледна точка. Гениално, нали.

Космическа станция Елизиум


Същата станция, но без антиутопията – просто приятно място, в което да живеем или само да посещаваме. На тази станция няма престъпност, войни, болести – нищо, което да нарушава външния и вътрешния ни мир. На станцията има специални капсули, които могат да излекуват всяка болест, но и да подмладяват тялото. Би било прекрасно, ако такова място съществуваше някъде, но да бъде достъпно за всеки от нас.

Мигновено знание


Не искаме машините да подчинят човечеството, но реално нямаме нищо против да имаме възможността да се включваме към суперкомпютър и да научаваме всичко, което ни трябва, и то за секунди. Точно както го видяхме в "Матрицата". Кунг-фу, световна история, пилотиране на хеликоптер... най-добрите рецепти за спагети – достатъчно е само да си изберем желаната способност и за секунди ще сме я усвоили. Лошата новина е, че човешкият мозък обработва информацията по съвсем различен начин от компютрите. Това означава, че „мигновеното знание” граничи с невъзможното... поне за момента.

Това са само част от технологиите, които сме видели във филми, но бихме искали да са реалност, да са достъпни. Съвпадат ли с тези, за които вие си мечтаете? Или предпочитате други – споделете с нас!

Тагове: