Графенът – това е много тънък и перспективен материал, но създаването му не е лесно, а освен това е и доста скъпо. Именно затова предметите, изградени от графен, са с изключително висока стойност, която може да разбие плановете и мечтите на инженерите, докторите и учените на пух и прах. Ето обаче, че група изследователи от CSIRO в Австралия откриха начин за получаване на графен без екзотични газове, с ниска себестойност и много бързо.


Учените са използвали технологията GraphAir за създаването на графен без взривоопасни газове от рода на метан или водород, вместо това те са използвали обикновено соево масло, чрез което вече няма нужда от вакуумна обработка и високотемпературни пещи.
Процесът на получаване на графена е бърз, прост и безопасен, потенциално мащабируем и приложим“, казва един от учените – Чжао Цюн Хан: „Нашата уникална технология, както може да се предположи, намалява стойността на производството на графена и позволява по-ефективното му използване в новите приложения“.
За да се получи графен чрез технологията GraphAir, учените използват катализатор от евтиния поликристален никел. Цялото производство става в херметична кварцова тръба, където соевото масло се нагрява до температура от 800 градуса по Целзий за около 26 минути, след което бива разцепено на карбоновите елементи, които са необходими за синтеза на графена. След това температурата се поддържа за още няколко минути. Тъй като в кварцовата тръба е ограничен притокът на въздух, там не се образуват никакви газове, което способства за безопасното създаване на устойчив графен.
Сега можем да преработваме отпадъчните масла, които в противния случай биват изхвърляни, превръщайки ги в нещо полезно“, казват авторите на метода.

Оцени:
Рейтинг: 4
Най-четени
Всички

Стивън Кинг заби кинжал в сърцето на критиците на Game of Thrones

326 | 17.05.2019
Още от HiEnd

Най-бързият човек в света представи своя микро електрическа кола

22 | 18.05.2019