Цветовете обикновено идват от пигменти, но също така се създават, когато светлината се пречупва и отразява от микроскопични структури. Тези преливащи нюанси, известни като "структурно оцветяване", често се наблюдават в природата при птиците или при крилата на пеперудите. Те са трайни и потенциално полезни за военни и промишлени приложения, но са трудни и скъпи за производство.

Въпреки това изследователи от Harvard University са разработили здрав и евтин начин за изграждане на материали със структурно оцветяване, които биха могли да се използват за камуфлаж, слънчеви клетки и оптични комутатори.

Перата на пауна имат класически преливащи се цветове (със структурно оцветяване), но екипът на Харвард е бил вдъхновен от различен птица, която се казва Plum-throated Cotinga. За разлика от пауна тя получава своите ярки багри "от неподредена и пореста наномрежа от кератин, който прилича на гъба или парче корал". Птицата се отличава със своя ярък тюркоазен цвят.

Екипът от Харвард използва тази структура от птицата и вгражда "комплексна пореста наномрежа в метална сплав", след това я покрива с тънък прозрачен слой алуминиев оксид. В зависимост от дебелината на покритието металната сплав може да създаде градиент на цветове, вариращи от синьо (33 нанометра) до жълто (53 нанометра).

Екипът може да промени цвета чрез промяна на покритието, което е едновременно леко и устойчиво на надраскване. Като за начало технологията може да се използва за леки цветни покрития на автомобили, биомиметични тъкани и камуфлажни материали за военните (изследването е спонсорирано от Военновъздушните сили на САЩ).

 

Прочетете и това: Учени инцидентно създадоха нова дисплей технология с участието на графенови мехурчета