Започна се с Phonebloks, което прерасна в Project Ara – модулен телефон, който в момента е в процес на разработка. На CES 2014 видяхме макет на модулния телефона на ZTE, но и един футуристичен модулен компютър от Razer. След всичко това дойде ред и нa модулен умен часовник – Blocks.

 

Основната идея на концепцията е всеки потребител да може да получи умен часовник, който най-точно да покрива нуждите му. Това става, разбира се, чрез покупка на различни блокчета, които могат да бъдат сензори за измерване на пулса, GPS приемник и т.н. Тъй като часовниците са нещо, което човек носи постоянно на ръката си, идеята за модулна технология звучи интересно. Възможностите за избор могат да не бъдат свързани само с функциите, но и с дизайна и външния вид на джаджата.

 

 

Добрата новина е, че създаването на модулен умен часовник би трябва да бъде по-лесно, отколкото цял модулен смартфон. Не трябва да забравяме, че в момента говорим само за концепция, въпреки че от Blocks коментират, че вече имат работещ прототип и планират да прибегнат към сайт за обществено финансиране. Ако планът им се развие по начина, по който си представят, в средата на 2015 година ще имат готов продукт за продажба.

 

Все още не е сигурно с кои операционни системи ще работи Blocks, въпреки че прототипът е тестван с Android. Според създателите му платформата ще бъде отворена и разработчиците ще могат свободно да създават съвместими приложения.