Дискретни и супермощни банкови конгломерати, луксозен шоколад и тиролски песни. Това са едни от традиционните "неща", с които всички свързваме държавата Швейцария, нали? Няма как да забравим обаче и продукт номер едно, превърнал се през годините в символ на качество и лукс. Точно така - часовниците!

Без никакво съмнение Швейцария е едноличен шампион, когато става дума за часовници, още повече - механични. На практика всички най-известни и реномирани световни марки, които познавате, са именно швейцарски, макар и продуктите на някои от тях да се произвеждат в други държави.

В следващия списък ще видите няколко top-of-the-top марки, подбрани от сайта WhichWatch, като не бива да ви учудва фактът, че в него не попадат легендарни имена, като например Zenith, Raymond Weil, Cartie и Swatch. Не че те не са страхотни. Просто мястото в списъка не е достатъчно, за да събере всички заслужили едновременно. Не обръщайте внимание и на подредбата им, тъй като единен общ критерий (качество, лукс, цена и др.) няма как да бъде изнамерен, а винаги личният вкус и субективното усещане на потребителя ще играят най-голяма роля в избора. Разгледайте избраниците на специалистите от този сайт и се радвайте, ако притежавате някой от фаворитите.

 

Omega

Компания с дълга и невероятна история. Основана е през 1848 година от Луи Бранд и оттогава насам създава само прекрасни модели часовници. Два от най-популярните им модели са Speedmaster и Seamaster. Поради редица причини компанията Omega става световноизвестна и сред тях са следните факти:

- Олимпийските игри използват часовниците Omega от 1932 година насам.

- Американската и британската армия използват само часовници Omega още от Първата световна война.

 


- Първият часовник, достигнал до Луната и носен от астронавта Бъз Олдрин, е Omega Speedmaster. Причина за това е, че NASA също е избрала компанията за основен доставчик на часовници.

- Легендарният Джеймс Бонд също носи тази марка във всички филми от 1995 година насам.

Масовите модели на Omega обикновено струват по няколко хиляди долара, което не е евтина цена, но в сравнение с луксозните модели е много по-добра. И ако отчетем невероятно доброто им качество, добрият дизайн и цената, те попадат в категорията "най-добра покупка".

 

Rolex

Въпреки че според някои анализатори Rolex е позагубила предишната си слава, тази компания се счита за една от най-престижните в света. Да носиш Ролекс е сигнал, че собственикът му е богат и успешен, както и че има вкус за луксозните вещи.

Компанията Rolex SA всъщност е основана в Англия през 1905 година от Алфред Дейвис и Ханс Уилсдорф, които малко по-късно я преместват в Швейцария. Оттогава насам тя се позиционира като една от най-добрите швейцарски марки. Комбинацията от изключително качество, висока цена и патентовани иновации (като например първия в света водоустойчив ръчен часовник) са й осигурили репутацията за лукс, качество и успешен бизнес.

 


Цените на ролексите са много сериозни (обикновено над 75 000 долара). Но срещу тази сума богатите хора получават часовник, който спокойно може да ги надживее, запазвайки и дори вдигайки цената си с времето.

 

Patek Philippe

Patek Philippe & Co е основана в далечната 1851 година от Антони Патек и Адриен Филип - полски и френски майстори на часовници, които обединили усилията си над създаването на елегантни часовници с най-високо качество. И както историята показва - справили са се чудесно.

Марката също прави различни иновации, като например вечния календар и секундарника за кръгла минута. В комбинация с постоянните изисквания за перфектност всички часовници Patek Philippe днес се считат от ценителите за едни от най-добрите образци в цялата индустрия.

 


Един техен знаменит модел - Platinium World Time, струва внушителните 4 милиона долара, но не заради материалите и диамантите по него. Той може да ви показва колко е часът във всяка точка на Земята, като изчислява това по съвсем механичен начин, за разлика от електронните модели, за които подобно нещо е "детска игра".

Цените им също отговарят на безукорната им репутация, като стартират от около 20 000 долара. Факт е и че най-скъпият продаден часовник по време на аукцион е именно произведен от тази компания. През 1999 година къщата "Сотби" продава техен модел за невероятните 11 милиона долара!

 

Longines

Дългата и славна история на Compagnie des Montres Longines започва още по-отдавна - през 1832 година, като основите й са поставени от Огюст Агасиз. С годините марката Longines става известна по цял свят, особено отново в света на спорта. Сигурно сте виждали по време на много спортни събития логото на Longines, което е неизменна част от много спортове (например зимните). А всичко това започва още през 1896 година, когато компанията е избрана за "строг съдия" за първите олимпийски игри.

 


Въпреки че е сравнително по-евтина от конкурентите си в списъка, Longines също не прави компромиси с качеството. Заедно с красивия си дизайн тези часовници попадат в списъка "най-добра покупка" За цени между 1000 и 4000 долара можете да си позволите швейцарско качество, елегантност и много, много престижна история.

 

Tissot

Историята на Tissot SA стартира през 1853 година, когато Шарл-Фелисиен Тисо и неговият син решават да отворят магазинче в малкия швейцарски град Le Locle. Те бързо постигат големи успехи, защото успяват да предложат първия в света масово произвеждан джобен часовник.
Оттогава насам Tissot продължава иновационната си политика, експериментирайки при конструирането на часовниците си с най-различни материали и техники. Те са първите, които правят часовник от пластмаса, а освен това са конструирали и часовници от дърво и дори от камък!

 


Tissot са официалните партньори за всички световни шампионати по хокей на лед (и не само в този спорт). Политиката им е да работят съвместно с много атлети и спортисти по цял свят.
Средната цена на тези часовници е само няколкостотин долара, но, разбира се и отново - качеството за тази цена е неоспоримо добро.

 

TAG Heuer

Още една световноизвестна компания, стартирала през XIX век. През 1865 година нейното име е Uhrenmanufakturer Heuer AG, но името й се променя на TAG Heuer през 1985-а, когато е закупена от TAG Group.

Макар че компанията освен часовници прави очила и други модни аксесоари, в основата на бизнеса и доброто й име са именно часовниците. Те притежават характерно подчертан мъжки дизайн и подобно на другите марки, имат сериозно отношение и връзки със спортния свят. Те са официални часовници на три летни олимпийски игри, както и на Формула 1.Часовниците TAG Heuer са насочени към клиенти, които имат активен начин на живот и мъжкарски стил. Цените им са в диапазон, започващ от под 1000 долара, до около 4000.

 

Breitling

Една интересна компания, насочена към два по-особени пазара - авиацията и подводното гмуркане. Breitling SA са с характерни големи циферблати и изключително устойчиви механизми и корпуси. Моделите от тази марка са топ избор за всички авантюристи, които обичат да летят, да се гмуркат или да вдигат адреналина си по всевъзможни начини. Часовниците им имат сурово и мъжко излъчване, което подчертава тяхната "склонност" към приключения и силни усещания.

 


Историята на Breitling започва в градчето Grenchen в Швейцария през 1884 година, когато Леон Брайтлинг основава компанията. Основната му цел и специализация е да произвежда хронографи и таймери в областта на науката, спорта и индустрията. И от тогава до ден днешен Breitling конструира хронометри с най-високо качество, като всеки техен компонент е тяхна собствена изработка.

Ако моделите от тази марка ви харесват, ще трябва да се разделите със суми, вариращи от 3000 до около 10 000 долара.

 

IWC

International Watch Company Shaffhausen е единствената марка от списъка, която е базирана в източната част на Швейцария. Причината за това е, че основателят на IWC - американският инженер Флорентин Джоунс имал проблеми с това да наеме производители на часовници в западната част на страната. Затова решава да започне бизнеса си в източния град Шафхаузен през далечната 1868 година.

 


IWC създава много красиви и елегантни часовници, които изглеждат страхотно, когато се носят в комбинация с риза и костюм. Тяхното мото е "Добра и солидна майсторска изработка". И наистина - всичко, изработено от тях, успешно издържа изпитанията на времето. Още повече, че както казахме - ще ги видите по-скоро на ръката на хора в заседателни зали, отколкото на такива на борда на подводница или самолет.

Цените на моделите им са относително високи и започват от около 4000 долара, достигайки внушителните 70 000 долара. Покупката на IWC обаче е дългосрочна инвестиция, на която ще се радвате много години, а след това с достойнство можете да предавате на вашите деца и наследници.

 

Audemars Piguet

Това е една от най-уважаваните швейцарски марки със световна репутация заради своята екстремно добра точност и качество. Именно заради това луксозните марки като Bulgari и Cartier купуват техни часовници и след това поставят своите имена върху циферблатите.

Audemars Piguet е основана през 1875 година от Луи Одмар и Едуар Пиге, като основен фокус на бизнеса е бил да се създаде сложен и точно отчитащ времето механизъм от най-висок клас и качество. Тези цели са се запазили през годините и все още са в основата на произвежданите от тях часовници.

 


Разбира се, притежаването на тази класна марка също е белег за заможност, защото цените им са много високи. Най-евтините модели започват от 10 000 долара!

 

Rado

Познатата и реномирана марка винаги следва модерен и стилен дизайн, което е основната черта на Rado Watch Company. И това не е никак странно, като се има предвид, че тя е най-младата компания в списъка, основана "едва" през 1917 година под името Schlup Company. След 1957 година променя името си на Rado, което познаваме до днес.

 


Инженерите на Rado създават първия суперустойчив на издраскване часовник, който светът вижда през 1962 година, и оттогава продължава да предлага на вниманието на ценителите подобни необикновени и вдъхновяващи модели, изработени от материали като керамика и сапфирени стъкла.

Часовник Rado може да бъде закупен само за 700 долара, но скъпите модели струват много повече.