Акционер в BlackBerry е подал съдебен иск срещу компанията и двама от тримата й ръководители. Според него ръководителите са правели заблуждаващи изказвания, относно финансовото състояние на BlackBerry и перспективите на BlackBerry 10. Съдебният иск е подаден в петък в Манхатан, а инвеститорът Marvin Pearlstein твърди, че компанията е подвела инвеститорите миналата година, когато заявила, че BlackBerry „прогресира финансово и оперативно“, а първите версии на BlackBerry 10 са приети много добре от разработчиците.

 

Искът твърди и че Торстен Хейнс, изпълнителен директор на BlackBerry, е заблудил допълнително акционерите по време на конференция, проведена на 27 септември 2012г. На нея той заявил, че производителят на мобилни телефони „продължава да бъде финансово силна компания и успяваме да постигаме нашите ангажименти“. Хейнс добавил, че компанията „остава силна, иновативна и сериозен играч на пазара за мобилни технологии“.

 

„Компанията не е била на пътя на възстановяването или възвръщане на лидрески позиции“, заявява Pearlstein в своята жалба, която се разпростира на 35 страници. „В действителност BlackBerry 10 не е била приета добре от пазара и компанията е отчела приблизително 1 млрд. долара загуби от непродадени бройки на устройства с тази версия на операционната система“. Съдебният иск, който е насочен и спрямо Браян Бидулка, главен финансов директор на BlackBerry, представлява хиляди акционери, които са закупи акции след изказванията на Хейнс. Представителите на BlackBerry са отказали да коментират ситуацията. Това е лоша новина за компанията, която преди дни съобщи, че е изпратила запитвания за интерес към Cisco, SAP и Google. BlackBerry постигат своя връх през 2008г., когато акциите на компанията се търгуват срещу 145 долара за брой. Днес цената им е спаднала с 94%.

 

Междувременно стана ясно, че възможност за спасение на BlackBerry не са мобилните телефони, а сигурността. Да, компанията има много проблеми, но BlackBerry отчита 32% ръст в инсталиране на сървърните им решения. Потребителите са инсталирали или са тествали повече от 25 000 сървъри, чрез които да управляват защитени мрежи за корпоративни смартфони – BlackBerry, iPhone или Android. Според Рамон Ламас, анализатор от IDC, BlackBerry трябва да се фокусира върху мрежите си и софтуерите си за сигурност. Това е най-добрата опция за компанията, която обяви, че се оттегля от потребителския пазар и ще се насочи изцяло към бизнес сегмента. „Това е голяма възможност за тях“, коментира Ламас. „Ако се огледаме, има много компании, които търсят подходящи решения, с които да защитят мобилни технологии, които използват. А BlackBerry вече предоставят подобни услуги на определени нива, доказвайки се като сигурна система.“

 

BlackBerry беше изключително силна в бизнес сегмента, като снабдява със свои апарати банки, адвокатски фирми и други големи компании, но нещата се променят драстично. Все повече служители искат да използват своите телефони, а работодателите им виждат възможност да спестят пари. Така бурно се наложи тенденцията за ползване на лични устройства в работна среда. BlackBerry могат да се спасят, ако намерят начин да защитят качествено тези устройства.

Прочетете повече за пътя на компанията от върха до дъното!

 

Тагове: