Миналият месец BlackBerry получи оферта от Fairfax Financial. Стойността на сделката е на стойност от 4.7 млрд. долара, но от BlackBerry все още проучват възможности за сделка с някоя друга компания – Google може да е сред тях, според информация на Reuters. Информационният гигант съобщава, че канадската компания е пуснала запитване сред няколко представители от технологичния бизнес, сред които Intel, LG, Samsung, Cisco и SAP. Отговорите им се очакват през следващата седмица, но не е сигурно дали ще има проявен интерес от тяхна страна. Не е ясно и дали, ако въобще има предложения от тези компании, те ще бъдат за цялата BlackBerry или за някои определени звена. Споменатите компании са отказали да коментират информацията. Евентуалните претенденти, които ще наддават за компанията, трябва да бъдат много внимателни, тъй като положението на BlackBerry е изключително нестабилно – компанията регистрира загуби от почти 1 млрд. долара.

 

Предложението на BlackBerry не е неочаквано, тъй като борда на директорите заяви, че очаква компанията да бъде продадена до края на месец ноември. Друга причина за търсене на бърза сделка са патентите на компанията, чиято цена се очаква да падне с 50% до 18 месеца. Според анализаторите активите на BlackBerry включват свиващата се, но известна и ценена BBM система, на стойност между 3 и 4.5 млрд. долара; колекция от патенти, които са оценени между 2 и 3 млрд. долара и 3.1 млрд. долара в пари и инвестиции.

BlackBerry беше сред най-големите компании...до преди няколко години. Как извървя прехода от върха до дъното? Прочетете тук.

 

Тагове: