Amazon е една чудесно разработена компания. Разбира се, и тя е огромна корпорация, но успява да избяга от „злата” аура, която обгръща много други от нейния ранг. Е, поне такова е нашето наблюдение. 2013 беше добра година за Amazon, която успя да ни впечатли с няколко интересни неща. Беше въведена функцията Mayday (постоянна поддръжка от реален човек) в новите Kindle Fire таблети; потребителите в САЩ получиха възможността за неделни пощенски доставки, а само преди дни Джеф Безос разкри и проекта за доставки чрез дронове. Всичко това е чудесно. Е, не е достъпно за всички потребители, но е чудесно само по себе си.

 

Amazon е един от най-предпочитаните портали за покупка на коледни подаръци и това се потвърди за пореден път. Компанията отчете най-добрия си резултат през този сезон – както в продажби, така и в предлагане на услугите си. Само по време на Cyber Monday (маркетингов термин, измислен, за да подтикне потребителите да пазаруват повече онлайн. Това е понеделникът след Деня на благодарността. Този ден бързо става изключително популярен) са поръчани повече от 36.8 млн. продукта в световен план, което означава около 426 поръчки всяка секунда. Миналата година общият брой на поръчките е бил 26.5 млн. Над 1 млн. потребителите са станали абонати на Amazon Prime.

 

Можем да поздравим Amazon. Но какво ни очаква през 2014 г? Следващите предложения са неща, които много искаме да видим, но не са потвърдени и не можем да бъдем сигурни, че ще направят своя дебют точно през 2014 г, но ето ги и тях.

 

Смартфон

Надяваме се, че най-сетне ще видим това устройство, за което се носят слухове от толкова много време. Очакваме да е нещо специално, тъй като на пазара се предлагат толкова много смартфони, че Amazon ще трябва да се потруди, за да изпъкне пред останалите.

 

Ако разгледаме таблетите Kindle Fire, можем да очакваме телефон, който само с едно натискане на бутон да се свързва с Amazon – магазин и услуги. Той ще бъде и страхотно устройство за мултимедия, особено за потребителите на Amazon Prime. Достъпът до филми и закупуване на музика ще бъде сред най-силните му страни. Най-вероятно ще бъде и с предварително инсталирани приложения и уиджети като: Goodreads, Zappos, Audible и Kindle.

Какво още можем да очакваме? Привлекателна цена. Е, слуховете за безплатно устройство се оказаха пресилени, но добрата цена е едно от най-силните оръжия на Amazon – компанията не се стреми да продаде скъпи устройства, а да спечели от допълнителните услуги.

 

Google направи истински фурор (не тук, в САЩ) със своя Nexus 5, който търгува срещу 350 долара. Това означава, че Amazon може да пусне смартфон на много по-ниска цена, тъй като ще разчита на услугите, които ще покрият евентуални загуби от самите устройства. Може би хардуерът няма да бъде зашеметяващ, но със сигурност офертата ще е добра. Според слухове той може да бъде произведен от HTC. Да, смартфонът на Amazon може да не е важен за голяма част от пазарите, но със сигурност ще размести пластовете. А и просто искаме да го видим

 

Учителят Kindle

Функцията Mayday впечатлява. Постоянната видео връзка с жив човек, който може да помогне на потребителите при проблеми с техния Kindle, дори да чертае върху екрана, за да покаже някоя функция по-нагледно е...нещо страхотно. А защо потребителите да нямат възможност да се свързват с някой учител, който да им помага в разбирането на математиката? Преди 2 месеца Amazon придоби компанията TenMarks, която предлага онлайн уроци по математика. Това е първата стъпка. От Amazon съобщиха, че ще използват тази сделка, за да разработят образователно приложение за Kindle. Интересно...

Amazon и телевизията

Смартфони, таблети, TV продукции....остава Amazon да покори и телевизията. До този момент няма нищо сигурно, но преди време се появи слух за телевизионен сет топ бокс, който да стриймва интернет съдържание към телевизора. И тук конкуренцията е голяма. Устройството на Amazon трябва да може да прави повече, отколкото тези на Roku и Apple. Цента също ще е от значение.

Знаете ли, че Amazon ще снима всичките си сериали в 4K?