Всеки ще се съгласи, че смартфоните са едно от най-полезните и практични устройства на 21 в. Това е чудесно, но и всеки може да се съгласи, коя е една от най-големите им слабости – животът на батерията. Малко преди да се пренесем в страната на сладките сънища, лакомото сматфонче трябва да се свърже към пъпната си връв, за да може цяла нощ да зарежда батерията си. Не, не му е нужна цяла нощ, но ако не се свърже преди сън, на другия ден може да бъде открит с батерия от 10% - най-коварните проценти, които ще свършат точно в момента, в който се нуждаем най-много от умния си приятел. Ако ситуацията е такава, зарядното се прибира грижливо в чантата, за да може нашият телефон да „смукне” малко ток при първата удобна възможност – в някое кафе, магазин, на работното място. А ако нямаме достъп до контакт? Гасим телефона, за да запазим малко живот за някой важен разговор.

 

Проблемът не е в нас, потребителите. Проблемът е, че в момента всичко се върти около размерът, теглото и процесорът, но често забравяме, че смартфонът вече не е нещо, което използваме набързо и за час. Много от потребителите играят игри, проверяват какво се случва във Facebook, извършват определена работа чрез някое приложение, използват навигацията, свалят файлове, получават, пишат и изпращат електронни писма, а дори провеждат и разговори. И всичко това се случва в трамвая, в автобуса, на спирката, на работа, в банята, в тоалетната....на толкова много места.


 

За радост, но и за съжаление, мощта на процесора и богатият набор от функции в новите смартфони са просто феноменални. Ако към тях прибавим и бързата мобилна връзка, телефоните се оформят...като нещо страхотно. Те да, но батериите – не. Всъщност батериите използват сравнително остаряла технология, която е по-стара от самите самартфони. Налични са два големи проблема – отнема доста време, за да се заредят батериите, а и капацитетът им не е особено голям.

 

Да, първият проблем може и да не изглежда като нещо голямо, но какво би било ако можехме да заредим 80-90% от батерията си за по-малко от 5 минути? Включваме телефона към мрежата преди закуска, а точно преди да излезем за работа - той вече е зареден. Би било чудесно, но наистина реалният проблем е капацитетът - много потребители са принудени да зареждат телефона си по два пъти на ден. Нужни са батерии, които могат да издържат няколко дни, а защо не и седмица. Със сигурност потребителите биха се влюбили в телефон с подобна възможност. Все повече хора, които искат да си купят нов смартфон, се интересуват от живота на батерията. А има и още нещо – телефоните наистина са претърпели толкова много подобрения (комуникации, дисплеи, камери с висока резолюция, извити дисплеи), но не е ли време да видим нещо подобно и при батериите? Как бихме използвали всички тези екстри без заряд? Е, ясно е – никак. Навиците на потребителите се променят и голяма част от тях нямат никакъв проблем да правят преход от една към друга операционна система. Ако един производител успее да пусне телефон с осезаемо по-дълъг живот, със сигурност ще пожъне голям успех. LG G2 е един от смартфоните, които предлагат по-добра батерия и може би това е едно добро начало.

 

Какви са възможностите?

Не трябва да забравяме и че откриването на нова технология, която да замести старата в никакъв случай не е нещо лесно или елементарно. Разбира се, опити се правят, а и ще продължават да се правят. През 2012г. учените правят опит да увеличат капацитета на литиево-йонните батерии чрез замяна на графита със силикон, който може да съхрани 10 пъти повече заряд. За съжаление, само след няколко цикъла на зареждане/изтощаване, силиконът се напуква и троши. Това прави батерията безполезна.

 

Друга възможност са потенциални „метал-въздух” батерии. Вместо използване на реакцията от течности, какъвто е случаят с конвенционалните батерии, метал-въздух разчитат на взаимодействието на електроди (литий, натрий и дори цинк) с въздуха. В тях има потенциал, тъй като те са по-леки и по този начин може да се увеличи енергийната плътност. Въпреки че идеята не звучи като нещо, което може да се види скоро, батерии цинк-въздух се използват в слухови апаратчета, а IBM е сред компаниите, които усилено проучват батерии от типа литий-въздуй и натрий-въздух.

 

Един от най-хвалените материали в момента е графенът – единичен равнинен лист от въглеродни атоми. Енергиен източник от графен не може да бъде наречен точно батерия, тъй като енергията няма да се генерира чрез химични реакции. Всъщност той има огромения потенциал на суперкондензатор – материал, който просто запазва енергията. Кондензаторите имат известни плюсове спрямо батериите – те са прости, безопасни и могат да се заредят за няколко секунди. За съжаление, тези, които могат да бъдат произведени в момента, имат много по-ниски енергийни възможности, отколкото батериите. Това ги прави безполезни в света на смартфоните. Графенът може да промени това. Учени от Монаш са успели да създадат кондензатор от графен, който има почти половината капацитет на една литиево-йонна батерия. Това не звучи много, но е едно добро начало – особено с възможност за зареждане за няколко секунди.

 

Една от най-известните алтернативи на батериите са водородните енергийни клетки. Те работят от взаимодействието на водород и кислород, което изстрелва йонни към два електрода и по този начин създава енергия. Тази технология е предпочитана повече за задвижване на автомобили и автобуси, но нейна умалена версия би била приложима и при различни електронни устройства. Проблемът е, че водородът е труден за съхранение, а е и летлив газ. Интересно е, че Apple има патент за смартфони и таблети, задвижвани с водородна батерия.

 

Не трябва да забравяме и безжичното зареждане. Не, не става въпрос за това, с което се рекламират някои от новите смартфони – възможност за безжично зареждане, но на сантиметри от голямото зарядно. Да, идеята е същата, но обхвата трябва да бъде много по-голям. Тази концепция в никакъв случай не е нова – Тесла е демонстрирал крушки, които светят без директна връзка към електрическата мрежа. Той дори предложил идея за въвеждането на подобна система в световен план. Въпреки че не сме постигнали мечтата на Тесла, безжичното зареждане в никакъв случай не е фантастика. Ossia e компания, която демонстрира технология, която използва Wi-Fi спектъра, за да пренесе енергия на разстояние от 10 метра. Резултатите не са отлични, тъй като около 90% от енергията се е загубила при трансфера, но отново – това е едно добро начало.

 

 

Със сигурност това е една от иновациите, която искаме да видим през следващата година – батерии с по-голям капацитет, които ще направят така, че смартфонът ни да издържа дни при интензивна работа, а не...часове.

А до тогава - ето няколко съвета за увеличаване на живота на батерията.