През август тази година официално стана ясно, че Nokia ще продаде HERE Maps на консорциум от производители на автомобили (BMW, Audi и Daimler). Днес тази сделка беше завършена и Nokia обяви това в официално прессъобщение.  

Сделката първоначално беше на стойност 2,8 милиарда евро, но цената падна до 2,55 млрд. Освен това вече са изчистени регулаторните пречки в САЩ, Европа и Азия. Това стана по-бързо от очакваното, така че сделката приключи предсрочно - първоначално очакванията бяха това да се случи през 2016 г.

Въпреки че имаше редица страни, които наддаваха за придобиването на Here Maps, включително Uber и Baidu, в крайна сметка консорциумът от автомобилни компании надделя. Това е сравнително изненадващо, тъй като много от тях вече са интегрирали Here в своите автомобили, но все пак тази покупка би им дала повече възможности. BMW, Audi и Daimler ще притежават равен дял в Here.

Завършилата продажба също ще позволи на Nokia да се съсредоточи над своя мрежов бизнес по пътя на своето придобиване от Alcatel-Lucent на стойност 16.6 милиарда щатски долара. Тази сделка трябва да бъде приключена в началото на 2016 г.

Прочетете още: Nokia с официална оферта за покупка на Alcatel-Lucent

Тагове: