Джон Чен е човекът, който трябва да вдъхне живот в една компания, която продължава да бъде отписвана. Новият изпълнителен директор заяви, че няма никакво намерение да затваря отдела за мобилни телефони, въпреки че той губи пари. Чен ще се опита да поправи това. „Знам, че имаме нужните съставки, за да изградим дългосрочен и устойчив бизнес“, коментира той в телефонно интервю пред Reuters. „Правил съм го и преди, вече съм гледал този филм“.

 

Когато говори за „преди“, новият изпълнителен директор говори за Sybase – производител на компютърен софтуер за база данни, който се озовава в незавидно положение през 1998 г. Ситуацията на Sybase е подобна на тази, в която се намира BlackBerry – много малко доверие от Wall Street и оперативни загуби от 98 милиона долара. През 2010 г. Чен продава компанията на SAP за 5.8 млрд. долара. Цифрите говорят за успех.

 

Джон Чен е на 58 години, роден е в Хонг Конг, а през 1973 емигрира в САЩ. Сега той е човекът, който ще се опита да реализира изненадващия план, който предприемат от BlackBerry – да се спасят сами. Новият изпълнителен директор е отказал да сподели детайлно своите планове за бъдещето, но очаква, че промяната ще е факт след година и половина. Чен ще започне със срещи с правителствените клиенти, представители от финансовите и телекомуникационните сектори в Северна Америка и Европа. Това означава, че ще бъде направен опит за стабилизиране на връзките. Ще бъдат направени и промени сред ръководителите на отдели.

 

В Sybase финалът е щастлив, тъй като са взети нужните мерки – разходите са намалени, а бизнесът е съсредоточен върху нишови сегменти. Компанията започнала да излиза на печалба след 1 година. „Първото нещо, което направи бе да спечели доверието на потребителите и да ги успокои“, припомня си Willie Jow, приятел на Чен и и дългогодишен директор в Sybase. „Всички го питаха „Защо трябва да остана с теб?“ или „Защо да не напусна веднага?“. Той отговаряше на трудните въпроси един по един.“

 

Чен е известен със своята откритост и директния си подход – той не обича да размахва пръст и да се оплаква от нещо, ако не може да предостави по-добра алтернатива. Един служител предложил да се промени името на продукт, който не се представял добре, което ядосало Чен. Той го попитал дали би му се сторило логично, ако смени името на децата му...защото не се справят много добре в училище. По всичко личи, че, ако има някой, който може да помогне на BlackBerry, това е Чен. Неговото назначение слага край на спекулациите, които пращаха хардуерния производител при нови собственици. Нека да си припомним някои от тях.

 

Майк Лазарадис е съосновател на компанията, а преди по-малко от месец се появи информация, че той има желанието да я откупи. Сред претендентите се спрягаше и името на Facebook, а това и най-пресният слух, който се появи само преди седмица. Няма как да пропуснем и Lenovo. Компанията, лидер в персоналните компютри, има огромното желание да придобие някоя компания...все пак се спекулира и за опцията HTC. А, за да бъде бандата пълна, в началото на месец октомври излезе информация, свързана със Cisco, Google, SAP, Samsung и още няколко големи компании. Канадската компания е пуснала запитване към тях за евентуален интерес. Както в много случай, слуховете се оказаха грешни. Как мислите – ще успеели Чен да възроди компанията?

Тагове: