Вчера ви уведомихме за предстоящото решение на комисията на ООН по незаконните арести за случая със задържането на Джулиан Асандж в еквадорското посолство в Лондон, където основателят на WikiLeaks живее от 2012 г.

Днес решението беше оповестено и според работната група на ООН по незаконните арести престоят на Асандж в посолството на Еквадор е „произволно задържане”. Също така комисята на ООН постанови, че Швеция и Великобритания трябва да компенсират Асандж за задържането му. Въпреки това решението не е правно обвързващо. Британските власти казаха, че въпреки всичко ще арестуват Асандж, ако той напусне посолството.

„Решението няма влияние върху воденото в Швеция разследване за изнасилване според шведския закон", заяви шведската прокуратура, цитирана от Франс прес, Ройтерс и БТА.

"Великобритания трябва да освободи основателя на Уикилийкс след решението на панела на ООН, ако уважава международните си ангажименти по отношение на организацията", заяви Кристоф Маршан, адвокат на Асандж.

"Дадохме му защита и, разбира се, ще я поддържаме. Основанията, поради които му дадохме убежище, не са се променили", каза пред медиите външният министър на Еквадор, Рикардо Патиньо.

В  изявление, публикувано в Twitter профила на WikiLeaks тази седмица, Асандж заяви, че трябва да му бъде позволено да напусне посолството, ако комисията се произнесе в негова полза.

Очакваме развитие по темата. А вие смятате ли, че Асандж трябва да бъде пуснат от посолството, без да бъде арестуван?

 

 

Прочетете и това: YouTube Red Originals с премиера на 10 февруари с 4 страхотни предавания