Продажбите на смартфони по света са нараснали с близо 4 процента през последното тримесечие, но операционната система на Microsoft - Windows Phone, не успя да се възползва от растежа и падна под един процент пазарен дял.

Тази информация идва от последния доклад на Gartner за продажбите на смартфони. Той само потвърждава вече известния факт, че Windows Phone е мъртъв. Gartner прогнозира, че през последната четвърт са продадени близо 2.4 милиона Windows телефона, което е около 0.7 процента пазарен дял като цяло. В началото на 2015 година Windows Phone имаше пазарен дял от 2.5 процента.

Спадът в продажбите се дължи главно на липсата на нови Lumia устройства на Microsoft. Компанията е продала 2.3 милиона Lumia устройства през последното тримесечие, което е огромен спад от 73 процента спрямо 8.6 милиона телефона през същия период на миналата година. В резултат на това приходите на Microsoft от телефони са намалели с 46 процента. Слуховете сочат, че Microsoft може би ще представи Surface брандирани телефони през 2017 година, но това едва ли ще спаси мобилната операционна система на компанията.

 

Източник: The Verge


Прочетете и това: Microsoft продаде Nokia на дъщерна компания на Foxconn