Google планира да актуализира състоянието на проекта си за модулни смартфони (Project Ara) в поредица от конференции. Те ще се проведат в началото на следващата година, когато ще се обсъждат "големите промени и напредъкa" към инструментите, които тя предоставя за извършване на замяна на компонентите на телефона.

"Работили сме здраво за узряване и подобряване на платформата Ara", пишат в блога си от Advanced Technology and Project (ATAP) групата на Google. ATAP също така планира да демонстрира последния Ara прототип на предстоящите конференции. Ara телефоните са съставени от множество подвижни части, които потребителите могат да променят, за да подобрят хардуерните спецификации на своите устройства и по този начин да добавят нови функции. Но те все още остават в процес на развитие.

Конференциите ще се проведат на 14 януари в Маунтин Вю, Калифорния, със сателитни сайтове в Ню Йорк, Буенос Айрес и Лондон, а на 21 януари в Сингапур - със сателитни сайтове в Бангалор, Токио, Тайпей и Шанхай. Очаква се на конференциите да се представи идентично съдържание, но широкият обхват предполага, че Google наистина ще иска да включи повече разработчици в Ara.

Google се надява да пусне първите Ara устройства на пазара през следващата година, а готовите компоненти са важна част от процеса на подготовка.

Това е един амбициозен проект, който Google представи само преди година. ATAP групата си е самоналожила график за завършване на проекта за по-малко от една година - за доставяне на устройствата до потребителите. Google проведе първата конференция за разработчици през април миналата година, когато за първи път описа как могат да се създават и заменят компонентите на Ага телефоните. Все още няма информация за това как се е променил проектът оттогава, но с оглед на бързото темпо на развитие на Arа, вероятно ще има някои значими промени от миналата пролет.

А ние ви питаме - "Вярвате ли, че модулните телефони ще се превърнат в успешен проект?"

 

Прочети още: Blocks - модулният умен часовник ще стане реалност