Акулата мегалодон е била толкова голяма и мощна, че се смята, че е било напълно възможно да погълне косатка с няколко хапки. Според ново проучване това е и най-бързата акула, преплувала някога океаните. Находките са били разкрити благодарение на нов 3D модел на отдавна изчезналата акула, базиран на данни, събрани от вкаменени зъби и прешлени, който дава на учените най-добрия поглед досега върху размера, скоростта и диетата на бруталния суперхищник.

Мегалодонът (Otodus megalodon) е най-голямата акула, която някога е плувала в океаните на Земята. За първи път се е появил преди около 23 милиона години и е изчезнал преди около 2.6 милиона години вероятно поради появата на големи бели акули. Подобно на съвременните акули, мегалодонът има хрущялен скелет, който не се вкаменява лесно, така че повечето от това, което знаем за древния левиатан, идва от неговите вкаменени зъби, които са дълги около 15 сантиметра, и няколко добре запазени прешлена. В резултат на това учените всъщност знаят много малко за този върхов хищник.

Изследователите са комбинирали измервания от изключително добре запазен гръбначен стълб, открит в Белгия, и набор от зъби, открити в САЩ, за да създадат груб план на скелета на мегалодона. След това екипът използвал данни от скенер на тялото на голяма бяла акула (Carcharodon carcharias), за да запълни празнините и да оцени количеството мека тъкан, която би заобиколила костите на мегалодона. Учените комбинирали тези данни, за да създадат дигитално реконструиран 3D мегалодон, който изследователите биха могли да използват, за да надникнат в тайния живот на гигантския звяр.

Въз основа на модела „изчисляваме, че възрастен O. megalodon може да плува с по-високи абсолютни скорости от всеки вид акула днес и да консумира напълно плячка с размерите на съвременните върхови хищници“, пишат изследователите в новото проучване, публикувано наскоро в списание Science Advances. „Нашите резултати предполагат, че O. megalodon играе важна екологична роля като трансокеански суперхищник.“

3D моделът разкри, че мегалодонът вероятно е бил дълъг около 16 метра. За контекст - най-голямата жива акула в света, китовата акула (Rhincodon typus), обикновено расте до максимална дължина от около 10 м, а големите бели акули достигат максимална дължина от около 5 м. Минали оценки предполагаха, че мегалодонът може да нарасне до максимална дължина от около 20 м, което все още може да е възможно, пишат изследователите.

Въз основа на модела изчислената маса на мегалодона е огромните 67.9 тона, което е същото като около 10 африкански слона. Моделът също показа, че устата на гигантската акула вероятно е била около 1.7 м широка, а захапката ѝ е била между 1.2 и 1.8 м височина в зависимост от това, колко широко е отворила челюстта си.

След като определят размера и масата на мегалодона, изследователите го сравняват с 28 вида живи акули, за да преценят колко бързо може да плува. Резултатите показват, че теоретично мегалодонът може да се движи със средна скорост от около 5 км/ч, което е по-бързо от всяка жива акула. Не е ясно обаче каква може да е била максималната му скорост.


Снимка: J. J. Giraldo

Виж още: Дъждовната вода в която и да е точка на света е вече негодна за консумация